Rusija u SB UN blokirala američku rezoluciju o Siriji

0
614

Rusija je blokirala nacrt rezolucije SAD o uspostavljanju novog mehanizma za istragu hemijskih napada u Siriji u Savjetu bezbjednosti UN.

Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država u UN, Niki Hejli, pozvala je članove Savjeta bezbjednosti UN da podrže nacrt rezolucije o hemijskim napadima u Siriji i glasaju protiv ruskog, prenosi “Sputnjik”.

Ambasador Rusije u UN, Vasilij Nebenzja, smatra da nacrt rezolucije Sjedinjenih Američkih Država „nema nikakve veze sa nezavisnom“ istragom informacija o hemijskom napadu u Siriji.

“Ne možemo da podržimo američki nacrt rezolucije“, rekao je Nebenzja.

Za dokument je glasalo 12 članova Savjeta, protiv američkog prijedloga su bile Rusija i Bolivija, a Kina je bila uzdržana.

„Autori (rezolucije) znaju da je (nacrt rezolucije SAD) suprotan stavu Rusije i neće biti prihvaćen“, rekao je Nebenzja na sastanku Savjeta bezbjednosti UN.

„Delegacija SAD ponovo pokušava da dovede u zabludu međunarodnu zajednicu i učini još jedan korak ka konfrontaciji stavljajući na glasanje nacrt rezolucije koja nema jednoglasnu podršku članova Savjeta bezbjednosti“, istakao je Nebenzja.

Prema njegovim riječima, SAD pokušavaju da ožive zajednički mehanizam istrage koji se „osramotio“ donošenjem presude suverenoj državi — Siriji — bez podataka koji to potvrđuju.

„Ambasador Rusije u UN, Vasilij Nebenzja, smatra da nacrt rezolucije Sjedinjenih Američkih Država „nema nikakve veze sa nezavisnom“ istragom informacija o hemijskom napadu u Siriji.

Savjet bezbjednosti UN na današnjem sastanku razmatra inicijative Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o odgovoru na mogući hemijski napad u sirijskom gradu Duma i istrazi slučajeve upotrebe otrovnih materija u Siriji.

SAD su ranije zatražile glasanje Savjeta bezbjednosti UN o svom nacrtu rezolucije o uspostavljanju novog mehanizma za istragu hemijskih napada u Siriji.

Odbačen ruski prijedlog rezolucije o istrazi

Ruski prijedlog rezolucije o istrazi u vezi sa upotrebom hemijskog oružja u Siriji nije usvojen na današnjoj sjednici Sajveta bezbjednosti UN.

Sedam zemalja je glasalo protiv ruskog prijedloga, dok su dvije bile uzdržane.

Da bi rezolucija bila usvojena, devet zemalja mora da podrži prijedlog, a da, u isto vrijeme, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija ili SAD ne stave veto na prijedlog.

(sputnik)

PODIJELI