Izetbegović o krizi i taktikama Milorada Dodika “Da ne bi bilo rata moramo biti spremni na njega”

0
220

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović govoreći o trenutnoj političkoj krizi u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina je izjavio da se situacija malo raščistila i da je spreman da razgovara, ali više ne jedan na jedan s Dodikom.

Dodao je da je Vučić “malo smirio Dodika” i da je spreman otići u Beograd ako treba da razgovara sa predsjednikom Srbije.

– Ja sam odbio da pregovaram u trouglu Čović, Dodik i ja. Ova pitanja pripadaju svima, svim građanima. Razgovarao sam direktno sa Čovićem i bio sam spreman da razgovaram direktno i sa Dodikom, da vidim kud je čovjek namjerio, u jednom razgovoru bez prisustva ostalih, jer prisustvo ostalih čini da se Dodik drugačije ponaša. Kada se kamere isključe čovjek se totalno drugačije ponaša. Imao sam namjeru jedan na jedan da razgovaramo, on je to u svom stilu odbio i time meni olakšao, ja neću sa njim sada razgovarati ni na taj način, jedan na jedan neće ići – izjavio je Izetbegović.

On je kazao da će Dodik pokušati da se izvuče iz situacije koju je, kako kaže, zakuvao.

– Sve je to napregnuo, pa će pokušati da barem neke kompromise napravi da može s obrazom izaći na iduće izbore – rekao je Izetbegović.

Dodao je da Dodik sada isprobava do koje granice može ići.

– Ako bi SNSD i Dodik sada mogli da pocijepaju BiH nekim referendumom NSRS da naprave politički nemir, oni bi to uradili. Vjerovatno mu je Vučić pomogao da shvati da ne smije da se upusti u to i da treba ići nazad i sad se tu spašava šta se može spasiti – kazao je Izetbegović.

On je komentarisao da Dodik ne udara bez razloga na pravosuđe SIPA, OSA itd.

– On bi htio da bude upamćen kao čovjek koji je osigurao nezavisnost ili bar sačuvao Srpsku, na jednom toplom režimu za neke buduće generacije, da je on ta istorijska ličnost- rekao je Izetbegović gostujući na FTV.

Reagujući na Dodikove izjave da neće žrtvovati mir, Izetbegović je kazao da je njegov otac govorio ‘mirno spavajte neće biti rata’ i da su mu to prebacivali.

– Ja mislim da neće biti rata, ali da ne bi bilo rata moramo biti spremni na njega. Dakle ako ne želite sukob morate biti spremni za njega. Ako hoćete da živite, morate biti spremni da umirete. Ako hoćete mir, morate biti spremni na rat. Ja mislim da su ljudi, ogromna masa njih, spremni na sve da ne dopuste da se teritorijalno BiH dalje dijeli.

– izjavio je Izetbegović.

Govoreći o stavovima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi politike Milorada Dodika, Izetbegović je izjavio da je spreman da ide na sastanak sa Vučićem.

– Vučić je mudrov. Prije 25 godina je bio radikalni srpski političar, koji nije pazio šta govori, inteligentan je, onda je osjetio dokle može ići, možda se malo i promijenio, mislim da je napravio dobar potez i mislim da je malo smirio Dodika. Ne možemo Vučića jednodimenzionalno predstaviti. Nismo još dogovorili sastanak, ali ja ću na taj sastanak otići, nebitno gdje će se održati, neće mi pasti kruna s glave ako odem i u Beograd da uskladimo interese i da ne idemo u nešto što nije dobro – rekao je Izetbegović.

 

srpskainfo

PODIJELI