Izetbegović: Uticajni stranci već dogovaraju novi sastanak

0
294

Predsjednik SDA BiH Bakir Izetbegović izjavio je da “neki veoma uticajni predstavnici međunarodne zajednice” ovih dana intenzivno rade na tome da bude nastavljen razgovor lidera SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, s ciljem konačnog dogovora o formiranju Savjeta ministara.

“Ali, ne znam šta planiraju /predsjednik SNSD-a Milorad/ Dodik i SNSD. Bilo je sa njihove strane ultimatuma, blokada, prijetnji daljim zaoštravanjem krize, čak i vraćanjem nadležnosti”, rekao je Izetbegović za “Dnevni avaz” i dodao da se nada da će odustati od takvih scenarija.

Izetbegović smatra da nije nemoguće da SNSD isproba i dio najavljenog plana, koji, kako kaže, “doživljava kao prijetnje”.

On očekuje da se zemlje garanti Dejtonskog sporazuma “konačno razbude i osmisle reakciju na eventualni napad na mirovni sporazum i stabilnost BiH i regiona”.

Izetbegović je poručio da će ukoliko Dodik “nastavi sa opstrukcijama”, SDA nastaviti da funkcioniše sa svojim partnerima u Savjetu ministara – SDS-om i PDP-om i da će to tako biti dok ne dođe do “sazrijevanja u SNSD-u”.

Jednomjesečni rok za formiranje Savjeta ministara, koji su dogovorili lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, ističe danas, ali, zbog neslaganja u vezi sa Nacionalnim godišnjim programom /ANP/, članovi Predsjedništva BiH nisu u tom roku uspjeli da se saglase o imenovanju Zorana Tegeltije kao kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here