Izetbegović: Vučiću nije lako da balansira

0
528

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocijenio je da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije lako da balansira između velikih sila, kao ni po pitanjima Kosova i odnosa sa BiH.

Upitan kako bi u “dvije riječi” opisao svoj odnos prema Srbiji i Vučiću, Izetbegović je, u intervjuu za portal “Vijesti” rekao da ne može ukratko da opiše “političko sazrijevanje i oscilacije Aleksandra Vučića”.

“Traži to duži opis. Nadam se da će ono ići u pravom smijeru, da neće krenuti unazad”, rekao je Izetbegović i dodao:

“U svakom slučaju, nije mu lako balansirati između Evrope, SAD i Rusije, između nacionalnih emocija i realnosti kada je Kosovo u pitanju, između potreba za korektnošću spram BiH i očekivanja za srpskom jednostranošću kad je Republika Srpska u pitanju”.

Predsedavajućeg Predsjedništva BiH su, između ostalog, pitali i kako bi onda nazvao odnos sa Hrvatskom i poteze te države prema BiH, te ima li nešto osim Pelješkog mosta što zamjera Zagrebu.

“Hrvatska se uporno odnosi paternistički spram BiH, ignoriše naše stavove i interese, negira udruženi zločinački poduhvat počinjen u pokušaju stvaranja etnički čiste hrvatske teritorije, ne vraća nam imovinu, ne plaća vodni resurs Buškog jezera koje koristi decenijama uz simbolične nadoknade itd”, rekao je Izetbegović.

PODIJELI