Pobunjenici prihvatili da napuste enklavu kod Homsa

0
530

Sirijski pobunjenici prihvatili su danas dogovor da napuste enklavu kod grada Homsa, izjavio je jedan njihov predstavnik.

Taj neimanovani predstavnik pobunjenika u provinciji Homs je rekao da će sporazum, u kojem je posredovala Rusija, omoguućiti da se tamo ponovo uspostaviti državna vlast, kao i da će borci predati teško naoružanje.

Prema njegovim riječima, borci i civili koji ne žle da ostanu u toko enklavi biće odvedeni na pobunjeničku teritoriju na sjeveru kod turske granice, a evakuacija bi trebalo da počne u subotu.

Ta pobunjenička enklava uključuje gradove Hula, Rastan i Talbiseh, kao i okolna sela, na glavnom autoputu između Homsa i Hame.

Još uvijek nema potvrde Damaska ili Moskve o tome, prenosi Rojters.

Sirijski državni mediji objavili su u utorak da su pobunjenici pristali da vladinim snagama predaju enklavu sjeverno od Homsa, trećeg po veličini grada u zemlji.

Kako je podsjetio AP, taj sporazum je najnoviji u nizu kapitulacija pobunjenika iscrpljenih sedmogodišnjim ratom u Siriji.

Ove godine vlada je preuzela kontrolu nad predgrađima oko Damaska i dvije enklave u samoj prestonici koje je držala Islamska država.

(Tanjug)

PODIJELI