IZGORJELA SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA NA MENHETNU

0
1344

 

Srpska pravoslavna crkva Sveti Sava na Menhetnu izgorjela je u požaru koji je izbio samo nekoliko časova nakon što su vjernici u njoj prisustvovali Vaskršnjoj liturgiji, javili su američki mediji.
NJujorška vatrogasna služba saopštila je da je prvu dojavu o požaru u Crkvi Svetog Save, koja se nalazi na Zapadnoj 25. ulici, između Pete Avenije i Avenije Amerika, primila nešto prije 19.00 časova po lokalnom, odnosno jedan čas poslije ponoći po srednjoevropskom vremenu, navodi “NJujork tajms”.

U gašenju požara, koji se brzo rasplamsao, učestvovalo je čak 168 vatrogasaca, saopštila je vatrogasna služba, dodajući da je požar poslije tri časa gašenja stavljen pod kontrolu.

Požar je brzo progutao crkvu, koja potiče iz 19. vijeka, a za samo jedan čas od od izbijanja posmatrači su već postavili fotografije na društvenim mrežama, na kojima se vidi kako se iznad Menhetna uzdiže oblak dima i kako vatra guta crkvu.

Zvaničnici navode da nije poznato da li se neko nalazio u crkvi u vrijeme kad je izbio požar. Domar, koji je stigao na mjesto požara uskoro po izbijanju, primio je pomoć ljekara zbog udisanja dima, ali nije hospitalizovan.

Starješina crkve Đokan Majstorović izjavio je da se osjećao da je “usred noćne more” dok je pokušavao da dođe do crkve, kojoj je zbog požara bio blokiran pristup.

Portparol vatrogasne službe Frenk Gribon navodi da se čini da uzroci požara nisu sumnjivi, prenijeli su mediji.

On je dodao da će njegovo odjeljenje istražiti uzroke, ali je upozorio i da bi velika šteta koju je pretrpjela crkva mogla da zakomplikuje te napore.

“Šteta je tako velika da ne može da se nađe tačka gdje je požar izbio. Krov je bio drveni i više ga nema”, rekao je Gribon.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here