Izliječite anemiju prirodnim putem

0
460
Ilustracija

Anemija je stanje u kojem tijelo nema i ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca ili kad ona ne rade dobro svoj posao. Uzroci anemije variraju, kao što variraju i vrste liječenja. Ali, najpopularnije metode su upravo one prirodne.

Blijeda koža

Uzroci anemije mogu biti različiti i svima se može desiti da se osjećaju malaksalo i da izgledaju blijedi. Ali, ukoliko se ovo stanje oduži, potrebno je obratiti se ljekaru za pomoć.

Kad vam nedostaje crvenih krvnih zrnaca, boja kože blijedi i to se vidi na svakom dijelu tijela. Nizak nivo hemoglobina otežava kucanje srca, zbog čega srce ulaže veće napore u održavanje normalnih otkucaja.

Kod anemije, od koje u svijetu pati više od 1,5 milijardi ljudi, zbog smanjenog broja krvnih zrnaca znatno je slabiji i dotok kiseonika u tkiva. Zbog toga anemične osobe stalno osjećaju umor i slabost.

Kako se boriti protiv anemije prirodnim putem? Najbolji način je da jedete što više namirnica bogatih željezom. U ishranu ubacite zdrave masti kao što su riblje i maslinovo ulje. Preporučuje se i da prestanete jesti prerađenu hranu. U ishranu ubacite kefir, sireve i jogurt.

Kvalitetni izvori

Vitamin B12 povećava nivo crvenih zrnaca, a ima ga u mesu, jajima, mliječnim proizvodima, ribi i morskoj hrani. Konzumirajte dosta željeza, a ima ga u crvenom mesu, cvekli, špinatu, brokulama, lješnicima…

Brojni su kvalitetni biljni izvori tog minerala, koji sadrže i druge važne nutrijente.

Jelovnik bi se trebao bazirati na namirnicama koje, uz željezo, sadrže i vitamin B12, vitamin C i folnu kiselinu.

Kakao je superhrana

Kakao je poznata superhrana i zlatni rudnik željeza. Bogat je i drugim mineralima, poput magnezijuma, hroma, mangana, cinka, kalcijuma, natrijuma i bakra. Bez obzira na to bolujete li od anemije ili ne, ova zdrava namirnica sigurno će doprinijeti snazi vašeg organizma. Ispijanje šoljice toplog domaćeg kakaa trebalo bi postati dnevni ritual. Za prevenciju i liječenje anemije, isprobajte i miks meda i kakaa.

Grožđice, nar, leća…

Nar obiluje željezom i vitaminom C, zato ga treba što češće konzumirati. Potiče cirkulaciju krvi i smanjuje simptome anemije, poput vrtoglavice, slabosti i umora. I grožđice su bogate željezom i možete ih dodati u smuti, jogurt, zobenu kašu ili salatu. Ako želite hranom unositi dovoljno željeza i proteina, jedite i što više leće. Osim željeza, sadrži i kalcijum, fosfor, bakar, vitamin C i tiamin.

Sok od cvekle

Zahvaljujući obilju željeza, cvekla pomaže u oporavku i reaktivaciji crvenih krvnih zrnaca, te oksigenaciji cijelog organizma. Ova namirnica najbrže doprinosi oporavku od anemije. Svježe iscijeđen sok od cvekle potrebno je svakodnevno konzumirati.

Špinat je pun vitamina

Kad neko spomene željezo, špinat je sigurno prva asocijacija. Obiluje i kalcijumom, vitaminima A, B9, C i E, te vlaknima i beta-karotenom. Pola šoljice kuhanog špinata sadrži 3,2 miligrama željeza, što zadovoljava skoro 20 odsto ukupnih dnevnih potreba za tim mineralom. Protiv anemije, uz špinat, jedite i što više celera, kelja i brokule.

Planinski vazduh kao spas

Planinski vazduh povoljno utiče na imunitet, a na njima su ljekoviti čak i vjetrovi. Naravno, vazduh na planinama čistiji je od onoga u gradovima i manje je vlažan pa je lakši za disanje i brže ga možete osjetiti u plućima. Njegovo udisanje pomaže tijelu da izbaci toksine i blagotvorno djeluje na poboljšavanje imuniteta i krvne slike.

(zdravlje.avaz.ba)

PODIJELI