Spektakl na nebu: 2019. donosi nova pomračenja

0
472

Nova godina donosi tri pomračenja Sunca i dva Mjeseca. Nažalost, pomračenja Sunca neće biti vidljiva iz naših krajeva.

Prvi spektakl na nebu očekuje nas već 6. januara kada će se desiti djelimično pomračenje Sunca, a naredna dva su potpuna, i to 2. jula i 26. decembra. U pomračenjima 6. januara i 26. decembra će moći uživati stanovnici Azije, dok je 2. jula spektakularan prizor zagarantovan stanovnicima Južne Amerike. U Evropi će zato moći da se posmatraju oba pomračenja Mjeseca.

Već 21. januara, ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, više od sat vremena moći ćemo da uživamo uživati u pomračenju.

Zanimljivo, istovremeno će naš satelit biti “Supermjsec”. “Supermjesec” je pojava kada je Zemljin satelit na jednoj od najmanjih udaljenosti od naše planete, te izgleda veći i sjajniji nego inače.

Kada je Mjesec u najbližoj tački u odnosu na Zemlju, prečnik njegovog diska posmatranog sa Zemlje je čak 14 odsto veći nego kad je u najudaljenijoj tački.

Stoga ćemo tog 21. januara imati priliku posmatrati “krvavi Supermjesec”, što je zaista spektakularna pojava. Djelimično pomračenje Mjeseca biće 16. jula, kada će u sijenci biti dvije trećine Mjesečevog diska.

Takođe, bićemo privilegovani da 11. novembra možemo da vidimo pojavu koja se dešava samo 13 puta u 100 godina, a to je prolazak Merkura tačno ispred Sunca. Što se tiče meteorskih kiša, njih ćemo moći da posmatramo u ustaljenim terminima.

Kvadrantidi su 4. januara, Eta akvaridi odnosno ostaci Helijeve komete 6. maja, Orionidi 21. oktobra, Andromedidi 3. decembra, Ursidi 22. decembra.

(Agencije)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here