Izrael bombardovao Pojas Gaze

0
626

Izraelska vojska nastavila je da izvodi napade na Gazu.

U noćnim i jutarnjim izvještajima, pres-služba izraelske vojske saopštila je o 15 izvršenih vazdušnih napada na “terorističke ciljeve”, kao i nekoliko objekata militanata u centralnom dijelu enklave, u kojima su učestvovali avioni, helikopteri i tenkovi.

– Bombardovanje predstavlja nastavak serije od desetak napada koji se izvode tokom proteklog dana – navodi se u izvještaju vojske i dodaje da su spremni da operaciju prošire ukoliko bude potrebno.

Na jugu Izraela – u Aškelonu, Netivotu i Ofakimu – otkazana je nastava u školama, što je jasan pokazatelj da još jedna runda sukoba sa palestinskim militantima još nije završena.

Bez obzira na izjave o uspjehu egipatskih posrednika, koji su navodno priklonili strane na prekid vatre, na granicama enklave noćas su nastavile da se oglašavaju sirene za uzbunu koje upozoravaju Izraelce na nove raketne napade.

U ponedjeljak uveče vojska je zabilježila lansiranje oko 30 raketa iz Pojasa Gaze i dio njih presrela.

Ponovna eskalacija sukoba počela je juče nakon lansiranja rakete na gusto naseljeni centar Izraela, gdje je uništena seoska kuća i ranjeno sedam osoba, među kojima troje dece.

Premijer Benjamin Netanijahu skratio je svoju posjetu Vašingtonu. Boravak u američkoj prestonici Netanijahu je sveo na sastanak sa Donaldom Trampom, tokom kojeg je potpisan dekret o američkom priznavanju izraelskog suvereniteta na Golanskoj visoravni.

Po povratku u Izrael, Netanijahu je lično preuzeo rukovodstvo nad operacijom protiv grupa iz Gaze.

(sputniknews.com)

PODIJELI