Tužilaštvo Hrvatske potvrdilo treću istragu u slučaju Agrokor

0
359

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu službeno je potvrdilo natpise hrvatskih medija da je početkom godine pokrenulo još jednu, treću, istragu u slučaju Agrokor, kojom su obuhvaćeni osnivač i bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić, bivša izvršna potpredsjednica koncerna za poslovanje i poslovni razvoj Piruška Canjuga i nekadašnji direktor u Agrokoru zadužen za građevinske investicije Ante Huljev.

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo ih tereti za krivično djelo zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju, kojim su oštetili Agrokor, a sebi pribavili ilegalnu imovinsku korist u iznosu od 1.250.000 evra, prenosi Hina.

Tužilaštvo u saopštenju navodi da su osumnjičeni počinili zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju tokom novembra i decembra 2013. u Zagrebu i švajcarskom Hamu.

Nova istraga, kako juče piše Jutarnji list, vezana je za poslovna događanja u Agrokoru 2013. godine.

Konkretno, riječ je o tzv. “sale-leaseback” ugovorima između Agrokora i američkog fonda za nekretnine W. P. Carey s kojim je Agrokor zaključio više ugovora o prodaji nekretnina, skladišta, supermarketa i hipermarketa te povratnog najma prostora.
Krajem 2013. godine, u jednoj takvoj transakciji, Agrokor je W. P. Carey prodao i odmah uzeo u zakup više maloprodajnih trgovina za iznos od oko 67 milona evra. Tom je prilikom Agrokor jednoj firmi u Švajcarskoj isplatio pozamašan iznos, 1,25 milina evra, za usluge posredovanja i savjetovanja u spomenutom poslu.

Provjeravajući ove transakcije, istražitelji su utvrdili da je plaćanje švajcarskoj firmi u decembru 2013. naložio Ivica Todorić. Uz navodno učestvovanje Piruške Canjuge, Todorićev nalog operativno je proveo Ante Huljev, navodi Јutarnji list.

Nisu, međutim, pronađeni nikakvi “tragovi” poslovne aktivnosti ove firme, poput dokumentacije, specifikacije pruženih usluga ili slično, vezane uz navodno savjetovanje Agrokora.

Istražioci su zaključili da stvarne savjetničke usluge uopšte nisu pružene, nego je riječ o fiktivnom pokriću za izvlačenje novca iz Agrokora.

Tome u prilog govore i podaci pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći iz Švajcarske, objavio je Јutarnji list.

(Tanjug)

PODIJELI