Izricanje presude Ratku Mladiću

0
960

Haški tribunal izriče presudu nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, optuženom za ratne zločine tokom proteklog rata u BiH.

Tužilaštvo i odbrana iznosili su završne riječi od 5. do 15. decembra 2016. godine.

General Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji i izručen Hagu u maju 2011. godine, a suđenje mu je počelo u maju 2012.

09:10 – jake policijske snage uključujući i snajpere u okolini Haškog tribunala

09:00 – Ispred suda u Hagu okupile su se brojne novinarske ekipe koje čekaju početak izricanja presude.

Optužnica:

Ratko Mladić je u prvoj tački optužen za genocid u dogovoru s drugima, počinio, planirao, podsticao, naredio i pomagao i podržavao genocid nad dijelom nacionalnih, etničkih i/ili vjerskih grupa bosanskih Muslimana i/ili bosanskih Hrvata, kao takvih.

U tački 2 optužnice Ratko Mladić je optužen za genocid da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu da se bosanski muslimani u Srebrenici eliminišu ubijanjem srebreničkih muškaraca i dječaka, kao i prisilnim odvođenjem žena, djece i dijela starijih muškaraca iz Srebrenice.

Tačka 3 optužnice Mladića tereti za progone u opštinama Banja Luka, Bijeljina, Ilidža, Kalinovik, Ključ, Kotor-Varoš, Novi Grad, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Trnovo i Vlasenica, kao i za progone bosanskih Muslimana iz Srebrenice.

U tačkama 4, 5 i 6 Mladiće je optužen za istrebljenje i ubistvo muslimanskog i hrvatskog stanovništva s terotorija na koja su Srbi “polagali pravo”. To uključuje i djela ubistva koju su bila dio cilja širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja, koju su pripadnici snaga koje su učestvovale u napadu na Sarajevo proveli u periodu od 12. maja 1992. do novembra 1995. godine.

U tačkama 7 i 8 Mladić se tereti za deportacije i nehumana djela. Mnogi bosanski muslimani koji su prisilno iseljeni iz domova u istočnoj Bosni, kako 1992. godine tako i kasnije, pobjegli su u srebreničku enklavu.

Ratko Mladić je u tačkama 9 i 10 optužen za terorisanje i protivpravne napade na Sarajevo. U periodu od aprila 1992. do novembra 1995. godine, učesnici ovog udruženog zločinačkog poduhvata formulisali su i proveli, i/ili koristili pripadnike snaga koje su učestvovale u napadu na Sarajevo da formulišu i provedu vojnu strategiju granatiranja i snajperskog djelovanja radi ubijanja, sakaćenja, ranjavanja i terorisanja civilnog stanovništva Sarajeva.

U posljednjoj tački optužnice Mladiću se stavlja na teret uzimanje talaca pripdanika UN-a, kako bi prisilio NATO da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ciljeve  Srba.

atv

PODIJELI