Jabuke iz Gradiške nisu otrovne

0
307

Domaće jabuke iz Gradiške koje su sa tržišta povučene sredinom juna zbog, kako je tada navedeno, štetnosti po zdravlje ljudi, ne sadrže prekomjerne količine pesticida, pokazala je superanaliza laboratorije u Srbiji.

Jabuke sorte ajdared proizvođača “Ogi voće” iz Gradiške, koje je distribuisala gradiška firma “Agrofruktus” povučene su sa tržišta 18. juna nakon što je od Agencije za bezbjednost hrane BiH stiglo obavještenje da je inspekcija Kantona Sarajevo vršila uzorkovanje voća i povrća u maloprodaji, te da je analizom utvrđen povećan sadržaj pesticida u tom voću. Republička inspekcija je izvršila dodatno uzorkovanje tog voća u skladištu distributera, a ti uzorci, kao i od jabuke povučene sa tržišta, poslati su na superanalizu u Srbiju.

Rezultati su, kako navode u Inspektoratu RS, pokazali da navedeni ajdared sadrži pesticide u granicama propisanim Pravilnikom o maksimalno dopuštenim nivoima ostataka pesticida u i na hrani, na osnovu čega je otklonjena svaka sumnja u bezbjednost proizvoda i dozvoljen dalji promet. Ističu da su, uz obavještenje o utvrđenom povećanom sadržaju pesticida u jabukama iz Gradiške, od Agencije za bezbjednost hrane BiH dobili i inicijalnu procjenu rizika kojom je naznačeno da kratkotrajni unos jabuke sa utvrđenim ostacima aktivne materije “Carbendazim” predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje, te su na osnovu toga proizvod povukli sa tržišta.

“Zakonom o hrani RS propisana je obaveza da, ukoliko postoji opasnost da određena hrana može predstavljati rizik po zdravlje ljudi, obavijestimo javnost o vrsti te hrane, riziku, kao i o mjerama za sprečavanje, smanjivanje ili uklanjanje tog rizika. Republička inspekcija za hranu je sprovela sve neophodne procedure kako bi bio uklonjen potencijalni rizik po zdravlje ljudi”, rekli su u Inspektoratu RS.

Vlasnik firme “Ogi voće” Ognjen Petrović smatra da su nadležni trebali da sačekaju rezultate superanalize i onda reagovati.

“Ovako je u javnosti odjeknula netačna vijest koja nam je prouzrokovala ogromnu štetu. Osim što u skladištu imamo oko 14 tona povučenih jabuka, za koje teško da ćemo uspjeti pronaći kupca, već sad je jasno da će biti velika borba da prodamo novo voće koje uskoro stiže iz naših voćnjaka. Negativan publicitet nije nanesen samo nama, već cijeloj Gradišci koja je najveći proizvođač voća u RS”, priča Petrović. Ističe da se ne bi igrao sa povjerenjem potrošača.

“Dugi niz godina smo u ovom poslu, imamo oko 100 hektara zasada jabuke i kruške i nikada nije bilo problema. Samo ove godine smo u Rusiju izvezli više od 300 tona jabuka, prošli sve njihove kontrole za koje je poznato da su veoma stroge”, žali se Petrović.

Direktor firme “Agrofruktus” Mladen Đurđević tvrdi da, nakon što su objavljene informacije o prekomjernim količinama pesticida, nisu prodali ni kilogram domaćih jabuka.

“Ranije smo mjesečno prodavali po 500-600 tona, a sada niko neće da kupuje od nas. Iako smo kupce obavijestili da je nova analiza uredna, ljudi su izgubili povjerenje”, tvrdi Đurđević i dodaje da je u njihovim jabukama pronađen procenat pesticida koji je dozvoljen svugdje u svijetu.

U Agenciji za bezbjednost hrane BiH ističu da je inicijalnom procjenom rizika utvrđeno da je toksikološka referentna vrijednost prekoračena za populaciju djece i iznosi 243 odsto.

“Kratkotrajni unos jabuke sa utvrđenim vrijednostima ‘Carbendazima’ predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje djece i ta aktivna materija se ne nalazi na spisku dozvoljenih, što znači da se subjekt nije pridržavao dobre poljoprivredne prakse”, rekli su u agenciji i dodali da se, prema propisima i procedurama, uzorci za superanalizu uzimaju sa istog proizvoda, pod istim uslovima i u isto vrijeme.

Panika

Načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Saša Lalić kaže da su dešavanja u vezi sa štetnošću jabuka dovela do poremećaja i panike na tržištu, te da se nada da će se situacija uskoro smiriti.

“Desilo se šta se desilo. Ne možemo upirati prstom ni u koga. Prva analiza je pokazala jedno, superanaliza drugo i najvažnije je da su te jabuke ispravne. Ministarstvo će u narednom periodu insistirati na programu monitoringa, na pojačanim analizama i uzorkovanju proizvoda kako bi bila povećana bezbjednost hrane”, rekao je Lalić.

(GlasSrpske)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here