“SVI SU NAS OSTAVILI, POSEBNO POLITIKA” Radnici ugašenog “Aluminija” u nevjerici

0
264

Nakon sinoćnjeg gašenja “Aluminija” s elektronaponske mreže u krugu mostarskog kombinata jutros su osvanula prazna postrojenja. Među radnicima koji su došli vladala je depresivna atmosfera.

Radnici su se vratili iz treće smjene ili su dolazili po svoje lične stvari. Parking je pun, ali niko nije bio za neku veliku priču.

U ponoć kad je “Aluminij” d.d. Mostar isključen s elektronaponske mreže svi su znali da je kraj, a kad u naredna tri sata nije nekim čudom došla struja znamo da povratka za bivšeg giganta više nema.

Portal Klix na kapiji zatiče Željka Filipovića, člana Nadzornog odbora u ime malih dioničara, koji svoj komentar sažima u jednu riječ – katastrofa.

– Ćelije i anode su se spekle, to je kompletan gubitak i nema više povratka. Jedino nam preostaje graditi fabriku nanovo. Iskreno, nismo vjerovali da će do ovoga doći, do posljednjeg trenutka smo se nadali čudu. Federalna vlada, Vlada Republike Hrvatske, svi su nas ostavili, posebno politika – kaže Filipović.

Struja je bila osigurana za četiri posljednja dana, a Filipović podsjeća kako je oko Nove godine plaćana i po 96 evra za megavat-sat.

Željko Damjanović, član Nadzornog odbora u ime malih dioničara, kaže da je najtužnije što su oni sve vrijeme upozoravali kako je izlazna cijena struje u Elektroprivredi BiH 42 evra, a u Elektroprivredi HZHB 20 evra.

– Oni su struju prodavali raznim mešetarima, da bismo je mi plaćali 78 evra. U šeme su ušle razne lopine, mešetari. Ovaj proda onome, onaj onome… Iz struje se najviše novca izvlačilo, a nas su gurnuli u probleme i gledaj gdje smo sada – konstatuje Damjanović.

“Aluminij” je za struju mjesečno plaćao od 18 do 20 miliona KM, a ranije je to bilo do deset.Filipović dodaje kako se politika 20 godina trudila da uništi „Aluminij“ te da je konačno uspjela

– Ovo će biti haos za Mostar, Hercegovinu, a i širu regiju. Posljedice će biti socijalne, političke, ali i sve druge. Boga mi i fizičke. Mi smo noćas bili do nekih doba, ljudi su napeti. Mene je za vrijeme blokade udario specijalac, a ja sam samo štitio kolege. To su radnici, nisu kriminalci – kaže on.

Cilj jučerašnjih protesta i blokada saobraćajnica je bio, kažu nam, da se skrene pažnja na ovaj problem, a sada je sve izgubljeno.

– Prekjuče kad smo bili u Vladi FBiH u Sarajevu, znali smo da je kraj. Vidjeli smo po zamjenici premijera Milićević i ministru Džindiću da je neko donio odluku da je za „Aluminij“ kraj – dodaje Damjanović.

Filipović kaže da posljedice gašenja “Aluminija” mora snositi i najviši politički vrh, a navodi posebno predsjednika HDZ Dragana Čovića.

– Ovo je katastrofa. Sada da nam neko da struju nema fajde, gotovo je – kažu.

(Klix)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here