JANKOVIĆI U VIJAČANIMA NE ŽELE DA ŽIVE ISPOD DALEKOVODA

0
1342

Cijelo selo ustalo je zbog jednog komšije. Mještani Vijačana kod Čelinca stali su uz Stanoju Jankovića koji ne želi da “Elektroprenos” izgradi dalekovod iznad Jankovićeve kuće. Uprkos njegovoj petogodišnjoj sudskoj borbi.

 

Gedodetska uprava jutros je trebalo da uvede “Elektroprenos” u Jankovićev posjed uz prisustvo policije, ali je izvršenje odloženo.

“Vlasništvo je moje 1/1 i oni to sad hoće da otmu, nije ništa drugo nego otimanje.

Ima prostora toliko s jedne i druge strane, daću im zemlje, samo da mi ne ide preko kuće i objekata”, kaže Stanoje  Janković.

Jankovići su nudili Elektroprenosu da novi dalekovod postave na njihovom zemljištu,  ali bar 30 metara lijevo ili desno od  kuće. Iz “Elektroprenosa” su pristali na pomjeranje do 8 metara. Kako se nisu pogodili, na snazi je prvobitni plan, da elektroenergetski vodovi idu tačno iznad njihovog krova- što Jankoviće najviše plaši.

“Jednostavno smeta zbog radijacije . Tu djeca hoće da grade kuću, da dižu sprat, a oni kažu da se ne smije  ništa graditi ispod te linije”, rekla je Nevenka Janković.

Zbog izgradnje novog dalekovoda u Vijačene je stigla još jedna zabrana, koja je, smatraju Jankovići, dokaz dvostrukih aršina “Elektroprenosa”.

Samo 100 metara od kuće Jankovića, kuću je htio da gradi i njihov prvi komšija. Početkom avgusta zatražio je saglasnost od “Elektroprenosa”, ali je nije dobio uz obrazloženje da ne može da gradi u zaštitnom području od 20 metara od dalekovoda zbog mogućih štetnih posljedica.

Iz “Elektroprenosa” odgovaraju da izgradnju te kuće nisu odbili zbog štetnosti po zdravlje budućih stanara. Saglasnost nisu dali zbog Pravilnika o zonama sigurnosti elektroenergetskih vodova prema kojem gradnja novih objekata nije dozvoljena u zoni napona od 110 do 400 kv. Zato će, kaže, novi dalekovod biti izgrađen po zakonu.

“Proces njegove gradnje je počeo još 2007. godine, provedena je cijela procedura i to u dva navrata. U opštini Čelinac je bio na javnom uvidu dva puta”, rekao je Aleksandar Šukalo, direktor OP Banjaluka “Elektroprenosa BiH”.

Vlada je, kaže, Šukalo, 2008. godine donijela odluku da je izgradnja dalekovoda  Kotor Varoš – Ukrina od opšteg interesa i donijela odluku o nepotpunoj eksproprijaciji, kojom Jankoviću nisu dužni da isplate naknadu.

To rješenje ekspresno je potvrdila i Geodetska uprava. Zbog toga je Janković tužio Vladu Srpske, a od Vrhovnog suda tražio preispitivanje odluke. Iako smatra da se radi o potpunoj eksproprijaciji, nije mu stalo do novca, već do zdravlja. Žalbe i tužbe nisu odložile izvršenje, pa će nadležni sa policijom u njegov posjed ući već 16. septembra. Janković poručuje da će i tada braniti svoje, a komšije da će ostati uz njega.

/atv/

PODIJELI