Januar ispraznio novčanike, cijene hrane porasle

0
568
Svjetske cijene hrane su u januaru porasle, podstaknute oporavkom cijena mliječnih proizvoda, biljnih ulja i šećera, saopštila je danas Agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Indeks cijena hrane ove svjetske organizacije, koji mjeri mjesečne promjene „korpe prozivoda“ u kojoj su žitarice, uljarice, mliječni proizvodi, meso i šećer, iznosio je prošlog mjeseca u prosjeku 164,8 poena u odnosu na 161,8 iz decembra, izvještava Rojters.

Uprkos porastu, januarski indeks je i dalje za 2,2 procenta niži u odnosu na isti mjesec 2018. godine.

Cijene mlijeka su u prvom ovogodišnjem mjesecu skočile za 7,2 odsto u odnosu na decembarsku vrijednost, okončavši sedmomjesečni uzastopni pad. Ovo poskupljenje je, kako objašnjava FAO, posljedica ograničenih izvoznih isporuka iz Evrope zbog jake domaće tražnje.

Biljna ulja su zabilježila rast cijena od 4,3 odsto u odnosu na decembar, šećer je poskupio za 1,3 procenta, dok su cijene žitarica u januaru neznatno povećane u poređenju s prethodnim mjesecom.

Cijene mesa su uglavnom ostale nepromijenjene.

FAO je podigao i svoju najnoviju procjenu proizvodnje žitarica u svijetu za poljoprivrednu 2018. godinu na 2,61 milijardi tona, što je nešto više od decembarske projekcije, a zbog naviše revidiranih podataka o proizvodnji kukuruza, pšenice i pirinča.

I pored toga, očekuje se da će globalna proizvodnja žitarica i dalje biti za 1,8 odsto manja nego u rekordnoj 2017. godini.

PODIJELI