Javne nabavke u rukama opozicije

0
347

Prelazak DNS-a u opozicione redove izazvao je tumbanje u pojedinim radnim tijelima Narodne skupštine Republike Srpske, a najinteresantnije je u Administrativnoj komisiji NSRS, gdje pet opozicionih poslanika sada ima većinu nad četvoricom narodnih tribuna iz vladajućih stranaka.

Predsjednik ove komisije je DNS-ov Slavko Gligorić, a njegov zamjenik poslanik SDS-a Milan Tubin. Pored njih dvojice, članovi komisije iz opozicionih redova su Perica Bundalo (PDP), Edin Ramić (SDA) i samostalni poslanik Krsto Jandrić, a iz vladajućih redova Radovan Vuković i Saša Popović iz SNSD-a, te šefovi poslaničkih klubova Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić i DEMOS-a Spomenka Stevanović.

Uprkos tome što opozicionari imaju većinu, Administrativna komisija na sjednici održanoj prije dva dana, kojoj nisu prisustvovali Perica Bundalo, Kostadin Vasić, Krsto Jandrić i Edin Ramić, nije postupila destruktivno i zauzela je jednoglasan stav da Prijedlog budžeta RS za 2021. godinu bude razmatran na juče započetoj posebnoj sjednici NSRS.

Ipak, to ne znači da opozicionari neće koristiti činjenicu da imaju većinu u ovom radnom tijelu republičkog parlamenta.

Njen predsjednik Slavko Gligorić objašnjava za “Glas Srpske” da komisija, između ostalog, odlučuje o materijalnim i drugim uslovima za rad NSRS, te usvaja godišnji plan javnih nabavki robe, vršenja usluga i izvođenja radova u republičkom parlamentu.

On kaže da će se komisija ponašati odgovorno i da neće dozvoliti neracionalno trošenje javnih sredstava i nepotrebne javne nabavke.

– Sigurno da ćemo biti protiv toga da se, recimo, ide u nabavku službenih limuzina, jer smatramo da nije vrijeme za to, ali nećemo se ponašati zlonamjerno i kočiti usvajanje svih akata samo zato što imamo većinu u komisiji – kaže Gligorić.

Tubin ističe da komisija prema Poslovniku o radu na prijedlog generalnog sekretara Narodne skupštine utvrđuje prijedlog za obezbjeđenje sredstava u budžetu za rad parlamenta i da u tom dijelu ima mogućnost da utiče na javne nabavke.

– U ova krizna vremena i u jeku borbe protiv virusa korona nećemo dozvoliti nikakvo razbacivanje novca, ali nećemo se ponašati destruktivno. Radićemo u interesu svih građana kao i do sada i uvažavaćemo konstruktivne prijedloge, a biti protiv svega što budemo smatrali štetnim po građane – kaže Tubin za “Glas Srpske”.

Njegovo mišljenje dijeli i šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo koji kaže da opozicija u Narodnoj skupštini RS nije opozicija Republici Srpskoj i njenim građanima.

– Podržaćemo sve što je u interesu građana, ali nećemo prestati da kritikujemo loše poteze vlasti – kaže Bundalo.

Promjene

Pored Administrativne komisije čiji su predsjednik i zamjenik iz opozicionih redova, takva situacija je sada i u Odboru za evropske integracije i regionalnu saradnju. Poslovnik nalaže da na čelu tog odbora mora da bude opozicioni poslanik i to je Igor Crnadak iz PDP-a, ali njegov zamjenik je sada takođe opozicioni poslanik DNS-a Aleksandar Glavaš. I na čelu Odbora za bezbjednost mora da bude opozicionar i to je Darko Babalj iz SDS-a, dok je njegov zamjenik šef SPS-a Goran Selak. Pošto je nejasan status ove političke partije, moguće je da će doći do promjene. Kako saznaje naš list, šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić već je tražio od Kolegijuma NSRS da zbog prelaska DNS-a u opoziciju budu ponovo razmatrani koeficijenti za sastav skupštinskih odbora i komisija.

/Glas Srpske/

PODIJELI