SVETA VARVARA – KRSNA SLAVA I DAN RUDARA

0
410

Zaposleni u dva srebrenička rudnika danas će obilježiti Svetu velikomučenicu Varavaru – molitvenu zaštitnicu rudara, koja se u Republici Srpskoj proslavlja kao Dan i krsna slava rudara.

Zbog narušene epidemiološke situacije i mjera zaštite od virusa korona, ove godine će izostati svečane zabave i ručkovi i praznik će biti obilježen skromnije nego prethodnih godina, ali dostojanstveno, ističu u oba kolektiva.

Iz kompanije “Gros”, koja se bavi eksploatacijom rude olova i cinka u Rudniku “Sase”, najavljeno je da će u 9.00 časova početi bogosluženje u Crkvi Svete velikomučenice Varvare u krugu preduzeća, koje će predvoditi nastojatelj Manastira Svete Trojice u Sasama, iguman Metodije.

Nakon liturgije, biće obavljeno lomljenje slavkog kolača u spomen-crkvi
izgrađenoj u krugu rudnika u znak sjećanja i zahvalnosti nastradalim rudarima u ratu i rudarskim nesrećama.

Potom je predviđeno obraćanje članova poslovodstva i sindikata rudnika i uručivanje novčanih nagrada radnicima koji su, na osnovu glasova kolega iz svih sektora preduzeća, izabrani za najbolje u ovoj godini između oko 500 zaposlenih.

I u kompaniji “Lein”, koja je većinski vlasnik Rudnika boksita “Srebrenica”, biće obavljeno lomljenje slavskog hljeba i uručene nagrade najboljim radnicima.

/Srna/

PODIJELI