Jesenja kreativnost – Održana radionica dekupaža u Prnjavoru (FOTO)

0
1175

Radionica dekupaž tehnike održana je u nedjelju, 18.novembra u prostorijama knjižare ”Kuzmo-Prom” u Prnjavoru. Žene različite starosne dobi i zanimanja, njih trinaest, okupile su se na jednom mjestu da daju krila svojoj mašti i nauče nove tehnike dekupaža. Gost predavač bila je Jadranka Grahovac iz Hobi Art centra “Bubamara” koji se nalazi u Banjaluci. Jadranka se dekupažom bavi već sedam godina i kaže da uvijek sa radošću dolazi u Prnjavor.

-Prezadovoljna sam održanom radionicom, posebno što je bilo dosta početnica, koje se nisu prije susretale sa ovakvom vrstom ručnog rada, kaže Jadranka.

Prnjavorčani vjerovatno ne bi imali priliku prisustvovati ovakvim radionicama bez svesrdnog angažmana Vide Kuzmanović. Ona već čitavu deceniju ukrašava predmete ovom tehnikom i možemo slobodno reći da je među prvima na našoj lokalnoj zajednici otkrila čari i ljepote dekupaža. Vida kaže da je bavljenje dekupažom divan hobi, ali i odlična antistres terapija. Ističe da je prezadovoljna proteklom radionicom.

-Jako sam zadovoljna jer su sve uradile i primijenile tehnike savršeno, a rađeno je nešto sasvim novo. U kamenoj kutiji radili smo klasični dekupaž sa salveta tehnikom, rad sa šablonom i puderom, rad sa pastama i izradu ruže od fimo mase. Rijetke su radionice sa toliko tehnika, objašnjava Vida.

Jedna od trinaest talentovanih žena i djevojaka sa nedjeljne radionice je Biljana Ivanović, vaspitačica u JU Dječiji vrtić “Naša radost”. Kaže da je ovo sedma radionica na kojoj je prisustvovala. Ono što je posebno privlači dekupažu i radionicama ovog tipa je činjenica da nema ljepšeg poklona od onog koji sama napravi.

-Nije teško naučiti osnovne tehnike dekupaža, ne oduzima puno vremena, malo boje, salvetice i puno mašte. Rezultat je neprocjenjiv i obično radimo predmete misleći na drage ljude kojima ćemo taj isti rad pokloniti, kaže Biljana.

Sve što je od drveta, keramike, stakla, metala, plastike može biti ukrašeno dekupaž tehnikom. Vida Kuzmanović kaže da će i u narednom periodu biti održane slične radionice na kojima će polaznice naučiti neku novu osnovu ove široke i zanimljive tehnike, a tema iduće radionice će biti rad na staklu ili kutija cigla efekat. Vrijeme održavanja radionice zavisi od broja prijavljenih, tako da ako želite da nekoga iznenadite poklonom koji ste lično napravili posjetite knjižaru ”Kuzmo-Prom”, a ako nemate vremena da izdvojite za radionicu, sigurno je da ćete u mnoštvu Vidinih ručnih radova naći nešto za svoje najmilije.

Da su žene iz Prnjavora jako talentovane svjedoči i naša foto-galerija sa nedjeljnog druženja. Svi radovi su na prvi pogled slični, ali i jedinstveni, baš kao i ove maštovite i kreativne žene.

Galerija

(prnjavorlive.info/Jovana Tošić)

PODIJELI