Još jedan proizvođač odustaje od benzinaca i počinje sa potpunom elektrifikacijom

0
194

Sve većem broju automobilskih kompanija koje su najavile skorašnji kraj prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorjevanjem i fokusiranje na elektrifikaciju, uskoro bi trebalo da se pridruži još jedna – MINI.

Ovaj poznati brend namjerava 2025. godine da predstavi svoje posljednje vozilo sa SUS motorom, a pet godina nakon toga u ponudi više neće imati benzince, već samo električne automobile, prenosi B92.

Prema tom planu, koji još nije zvanično potvrđen, ali su ga se dokopali njemački mediji, MINI će postati prvi brend BMW grupe koji je najavio potpunu elektrifikaciju.

Što se prodajnih očekivanja tiče, iz kompanije najavljuju da će do 2027. polovina prodatih automobila imati električne motore, a nakon 2030. više i neće biti moguće kupiti MINI benzince, osim polovnjaka.

Danas je na tržištu dostupan samo jedan električni model ovog brenda – Cooper SE, a planovi kompanije uključuju i dva električna krosovera, dok su nedavno prikazali i koncept autonomnog električnog kombija.

Naravno, kako je riječ o ovom konceptu, nije poznato da li će MINI zaista predstaviti i produkcijski model.

Kako piše sajt Electrek, s obzirom na to da MINI, praktično, u ponudi ima samo tri modela (koji su dostupni u različitim verzijama) – Cooper, Clubman i Countryman, za njih bi proces elektrifikacije trebalo da bude jednostavniji i brži u odnosu na brendove koji u ponudi imaju više modela koje bi trebalo elektrifikovati.

Slične planove kao i MINI, a koji uključuju potpuni prelazak na električne motore do kraja ove dekade ili ranije, najavili su i Volvo, Jaguar, Bentley i druge kompanije.

/B92/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here