Višković: Sarajevski Srbi podnijeli su najveću žrtvu stvaranja Srpske

0
434

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas na Sokocu, gdje je obilježeno 25 godina od egzodusa oko 120.000 sarajevskih Srba, da su Srbi iz Sarajeva podnijeli najveću žrtvu stvaranja Republike Srpske.

Višković je istakao da su sarajevski Srbi dva puta stradali – u odbrambeno-otadžbinskom ratu braneći svoja ognjišta, a drugi put poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

“Ovo veliko stradanje nikada i niko ne smije zaboraviti. Moramo se uvijek okupljati na ovaj dan, ljudski se pokloniti i zahvaliti za sve žrtve za stvaranje Republike Srpske”, rekao je Višković novinarima.

On je poručio da je Republika Srpska jedini zalog opstanka Srba na ovim prostorima, zbog čega je potrebno sve uraditi da bi je sačuvali.

Podsjetivši da se danas navršava 25 godina najvećeg egzodusa koji se desio Srbima koji su vijekovima živjeli na prostoru današnjeg federalnog Sarajeva, Višković je rekao da su tada Srbi iz šest opština koje su poslije Dejtonskog sporazuma pripale Federaciji BiH morali da napuste svoja ognjišta, iako su ih za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata uz velike napore i žrtve odbranili.

Premijer Srpske je naglasio da su se Srbi bojali za sebe, svoje porodice i odmazde prema svim pripadnicima srpskog naroda zbog čega su morali u najtežim vremenima da sve napuste i krenu u veliku neizvijesnost.

“Mnogi su iskopavali grobove u strahu da ne bi bili devastirani i nosili sa sobom posmrtne ostatke svojih najmilijih”, rekao je Višković.

On je poručio da je Srpska garant opstanka Srba na vjekovnim ognjištima i da se zato treba boriti da bude sačuvana, bez obzira na sva iskušenja i pritiske.

“Mi koji predstavljamo institucije moramo biti spremni da to sve iznesemo radi očuvanja Srpske i tako ćemo raditi i u narednom periodu”, rekao je premijer Višković.

Prije 25 godina oko 120.000 sarajevskih Srba moralo je da napusti svoja ognjišta u sarajevskim naseljima Ilidža, Ilijaš, Hadžići, Grbavica, Vraca, Rajlovac i Vogošća.

Srpski borci Sarajevsko-romanijske regije tokom odbrambeno-otadžbinskog rata zaustavili su 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske i odbranili svoje domove.

Za odbranu ovih prostora, život je dalo više od 4.000 boraca, oko 3.500 ih je ranjeno, oko 1.000 sahranjeno na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu.

/SRNA/

PODIJELI