Južnokorejski ”boy bend” BTS obara rekorde (Video)

0
2325

Od članova “boy benda” BTS-a (Bangtan Boys) navikli smo samo na senzacije još od kada su u maju postali prva južnokorejska grupa na prvom mjestu američke liste albuma, što je ozbiljan pokazatelj koliko je K-pop postao zarazan u svijetu.

Ova k-pop grupa je za manje od jednog dana uspjela da obori rekord Taylor Swift za koji se smatralo da niko neće uspjeti u skorijem periodu.

Naime, prije godinu dana, Taylor Swift se vratila na scenu sa nezaboravnim videom ”Look What You Made Me Do”. Zbog drame u kojoj je učestvovala prije toga, ovaj spot je privukao ogromu pažnju javnosti zbog čega je u prvih 24 sata pregledan preko 43 miliona puta! Swift je time postavila rekord za najbrže pregledan spot na svijetu i najbrže pregledan video na YouTubu. Ipak, rekord su uspjeli da sruše Bangtan momci. Iako su prošla tri dana od objave pjesme oni već sad imaju preko 81 milion pregleda, a nakon samo 24 sata imali su čak 54 miliona pregleda čime su prevazišli sva očekivanja.

Novi album sadrži sedam pjesama, uključujući i tri solo pjesme repera koje nismo čuli do sada. IDOL svakako privlači najviše pažnje. Fanovi BTS-a koji se nazivaju ”Army” smatraju da ova pjesma neće dugo držati rekord, jer uskoro izlazi i spot za verziju koju su snimili sa Nicki Minaj. Kako je BigHit potvrdio, BTS je prvi kontaktirao slavnu reperku zbog želje za saradnjom, što je Nicki rado prihvatila.

Iako na Zapadu sigurno ima mnogo ljubitelja muzike, naročito nešto starijih, koji za BTS nikad nisu čuli, teško je potcijeniti popularnost sedmorice mladih Južnokorejaca.

O njima se prošle godine na društvenim mrežama govorilo dvostruko više nego o američkom predsjedniku Donaldu Trampu i kanadskoj superzvijezdi Džastinu Biber zajedno.

Njihova ogromna popularnost u Japanu, Kini, jugoistočnoj Aziji i dijelovima Latinske Amerike čini ih globalnom super grupom iako pjevaju isključivo na korejskom jeziku.

K-pop je nastao početkom devedesetih u Južnoj Koreji, a globalnu je slavu stekao zahvaljujući bendu Wonder Girls 2009. koje su bile predgrupa Jonas Brothersima na njihovoj turneji. Dvije godine kasnije album ‘Alive’ Big Banga bio je prvi korejski pop album koji je dospio na listu Billboard 200. No, popularnosti je najviše pridonio PSY svojim hitom ‘Gangnam Style’ iz 2012. Ta je pjesma zauzela drugo mjesto na 100 najvećih hitova Billboardove ljestvice.

PODIJELI