Velika Britanija: Rast cijena hrane za pet odsto

0
688

LONDON, Cijena hrane u Velikoj Britaniji porašće za pet odsto usljed ekstremnih vremenskih prilika.

Očekuje se da će skočiti cijena mesa, povrća i mliječnih proizvoda, upozoravaju ekonomisti.

Takođe, produženo hladno vrijeme i kasnije talas vrućine, tokom zime i ljeta, povećaće račune za hranu za oko 7,15 funti mjesečno, saopštio je Centar za ekonomska i poslovna istraživanja /Cebr/.

Hladni talas početkom godine već je imao štetne posljedice za privredu, dok su neke druge grane industrije pogođene talasom vrućine tokom ljeta.

Cebr je saopštio da je domaća proizvodnja hrane pogođena ekstremnim vremenskim uslovima, a što je posebno uticalo na “troškove na farmama i na rod”.

U periodu od marta do jula povećana je cijena pšenice za jednu petinu, jagoda za 28 odsto, mrkve za 41 odsto i zelene salate za 61 odsto.

“Ljeto 2018. godine jedno je od najtoplijih ikada u Britaniji sa temperaturom iznad prosjeka još od aprila i sušom, koja je u nekim dijelovima zemlje trajala više od 50 dana”, saopštio je Cebr.

Grupa je saopštila da poseban problem predstavlja pšenica.

Većina britanskih žitarica uvozi se iz Evrope, gdje je visoka temperatura, takođe, pogodila proizvodnju, a očekuje se prinos umanjen za pet odsto.

Osim poljoprivrede, vremenske prilike uticale su i na mliječne proizvode, mlijeko i puter, a usljed vrućine oslabila je plodnost svinja, što je dovelo do porasta cijene prasića za osam odsto.

Očekuje se da će ekstremne vremenske prilike povećati troškove za britanske potrošače za 45 miliona funti sedmično. Srna

PODIJELI