Kačavendi za penziju audi i vila VIDEO/FOTO

0
4405

Šta je kazna za pedofila? Za nekog ko je, prema riječima bivšeg saradnika, silovao dječaka, a ovaj se zbog toga raznio bombom?

Bivši vladika Vasilije Kačavenda poznatiji je široj javnosti po mladićima, optužbi za silovanje dječaka Milića Blažanovića. Pa švercovanje crkvenog mobilijara iz Rusije uz podmićivanje graničara, automatsko oružje ispod kreveta starješina svetinja.

Sabor SPC ga je penzionisao, a penzionerske dane provodi u dvoru na pet spratova. Jedini je stanovnik u toj palati, ako izuzmemo tri monahinje koje brinu o njemu.

kačevanda-dvorac-e1454688115961

Ekipa NIN-a posjetila je manastir Svete Petke, poznatiji kao Pet jezera u Republici Srpskoj gdje u vladičanskom dvoru provodi penzionerske dane.

– Pošten čovjek bi očekivao da mjesto gdje danas živi vladika Kačavenda bude “pokajnički kutak”, neka isposnica za iskajavanje grijehova. Umjesto toga, u pitanju je najvelepnije zdanje u svim eparhijama. Vladičanski dvor u Bijeljini, nazvan „mali Versaj“ zbog skupocjenog namještaja, ništa je spram novije Kačavendine zadužbine – navode reporteri NIN-a.

Prolaznici u Bijeljini uglavnom izbjegavaju da komentarišu priče o Kačavendi. Zato su reporteri NIN-a otišli u manastir Papreća, „leglo razvrata“, kako tvrdi Bojan Jovanović, bivši đakon kod vladike Kačavende.

prikaz-3

U tom manastiru se, zvanično, raznio bombom nesretni dječak Blažanović. S druge strane, Jovanović tvrdi da mu je neko „pomogao“ u tome. Blažanović je, prema riječima ovog bivšeg đakona, tu u porti, u neobilježenom grobu i sahranjen. Crkva pak negira da je njegov grob na tom mjestu.

V.d. igumana ovog manastira Ignjatije nije želio da priča o nemilom događaju, prije o nečemu, kako je rekao, “lijepom” – hrišćanskoj ljubavi…

O nemilom događaju, ali i eksplicitnim snimcima koji su objavljeni pred Sabor 2013, na kojima je vladika intiman sa mladićem, još strašnije, ne žele da pričaju ni nadležni organi.

Na jednom od tih snimaka, snimljen kamerom u ručnom satu, vladika Vasilije Kačavenda ljubi se sa mladićem A. R. Na drugom snimku, eksplicitinijem, vidi se kako vladika oralno zadovoljava istog tog mladića.

Bojan Jovanović tvrdi da je kucao na sva vrata kako bi Kačavendu stigla pravda.

kacavenda2

Sinod je na osnovu prijave trojice maloljetnika oformio komisiju za istraživanje pedofilije, a krivicu Kačavende je potvrdilo 40 sveštenika.

Međutim, umjesto na crkvenom sudu, zavrišio je na dvoru u Republici Srpskoj.

U zvaničnom sudskom postupku dokazi su priloženi, krivica dokazana, ali presuda godinama nije izrečena.

 NIN
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here