Kadrovska vrteška u Prnjavoru: Smjene direktora u javnim ustanovama izazvale POLITIČKU BURU

0
341

Od kada je, prije nekoliko mjeseci, formirana nova skupštinska većina, a SNSD premješten u opozicione klupe u Skupštini opštine, političke tenzije u Prnjavoru dostigle su kritičnu tačku.

Načelnik Darko Tomaš (SNSD) koristi svaku priliku za kritiku nove skupštinske većine koju predvodi SDS, ponajviše zbog kadrovskih promjena u nekoliko javnih ustanova. Bura poslije imenovanja Bojana Subotića (DNS) za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja i Dajane Ostojić (DEMOS) za direktora Gimnazije sada trese i vrtić „Naša radost“, gdje je za v.d. direktora skupštinska većina imenovala Đorđa Kovačevića (DNS).

U ovoj predškolskoj ustanovi sa iste pozicije smijenjena je Slobodanka Vasić. Ona je na skupštinskom zasijedanju oštro polemisala sa inicijatorima smjene, naročito Mirkom Bukvićem, predsjednikom Skupštine opštine. Iznoseći zamjerke na račun Slobodanke Vasić, on je kazao da u vrtiću nisu provedene zakonske procedure prilikom zapošljavanja radnika, jer se osnivač odnosno Skupština opštine mora saglasiti sa odlukom o zapošljavanju.

– Takođe nije rađeno u skladu sa zakonom o javnim nabavkama, a uočene su i druge nepravilnosti, kao glavni argumenti za smjenu – izjavio je Bukvić.

Dragan Radić, šef Kluba odbornika DNS, podsjeća da je nasljednik Slobodanke Vasić u prethodnom mandatu smijenjen sa mjesta direktora Muzičke škole, “gdje je dobro radio, uspješno rukovodio tom ustanovom, što ga je preporučilo za v.d. direktora vrtića”.

– Naš cilj je da ova ustanova nastavi uzlaznom putanjom, da sva djeca imaju jednake uslove za boravak, da se prošire kapaciteti i uvede druga smjena – izjavio je Radić.

Darko Tomaš, načelnik Prnjavora, oštro se protiveći ovoj, kao i prethodnim smjenama, kazao je da skupštinska većina donosi nezakonite odluke. Načelnik takođe podsjeća da je Slobodanka Vasić ranije bila član SDS i da je sada na tapetu kritike “jer nije pristala da odradi neregularne poslove koje je bivša partija od nje tražila”.

– Njima je važno da postignu svoj cilj, a to je da zadrže ljude koji su oko njih okupljeni u skupštinskoj većini. Razlozi navedeni za smjenu nemaju zakonskog uporišta. Činjenica je da, prije svih, SDS na ovaj način radi protiv naroda, protiv roditelja, protiv interesa djece, a sve sa ciljem da održi skupštinsku većinu – izjavio je Tomaš.

Milan Petrović, šef Kluba odbornika SDS, pozvao je Slobodanku Vasić da, ukoliko smatra da je njena smjena nezakonita, podnese krivičnu prijavu ili tužbu.

– Ušli smo u jedan novi proces i radimo sve po zakonu. Nije mi jasno zašto je ovo razrješenje direktora drugačije od bilo koje druge smjene u javnim ustanovama čiji je osnivač SO Prnjavor – kazao je Petrović.

On je takođe upozorio da svaka osoba imenovana na funkciju od strane SO mora znati da će doći trenutak smjene ili razrješenja, odnosno isteka mandata, što je sasvim logično.

– Smatram da nije potrebna nikakva galama u vezi smjene direktorke vrtića. Siguran sam da će budući direktor biti uspješniji. Ukoliko ne bude tako, mi iz SDS iniciraćemo njegovu smjenu – naglasio je Petrović.

Na osnovu Zakona o predškolskom vaspitanju, koji reguliše pitanja u obrazovnim ustanovama ovoga tipa, trećina odbornika ne može biti ni pokretač inicijative, smatra Željko Simić, odbornik SNSD i doskorašnji predsjednik SO Prnjavor. Jedini ovlašćen sa lokalnog nivoa za takvu inicijativu, smatra Simić, jest načelnik opštine.

PODRŠKA BIVŠOJ DIREKTORKI

Radnici Gimnazije u Prnjavoru protive se imenovanju Dajane Ostojić na funkciju v.d. direktora ove ustanove, te podržavaju bivšu direktorku Ljubinku Stanić. To je navedeno u saopštenju upućenom medijima i javnosti.

– Ljubinka Stanić je 19 godina radila u nastavi, a posljednjih 10 godina je uspješno rukovodila našom školom. Sada, nakon skoro tri decenije pedagoškog rada, ostala je bez posla. Školski odbor je pet puta raspisivao konkurs za direktora. Ljubinka je isto toliko puta bila jedini kandidat, a odbor konstatovao da je njena prijava blagovremena i potpuna – navedeno je u saopštenju koje su potpisala 33 radnika prnjavorske Gimnazije.

Oni podsjećaju da je načelnik Darko Tomaš osudio smjenu direktorke, te istakao da je ona odgovorno radila.

– Očekujemo od Ministarstva prosvjete i kulture RS da predloži, a Vlada Srpske imenuje, Ljubinku Stanić za direktora JU Gimnazija Prnjavor – stoji u saopštenju.

srpskainfo.com

PODIJELI