Kako da mršavite uz jednu jutarnju naviku?

0
1452

 

Na koji se način budite? Je li to uz glasan zvuk budilnika, koji ućutkate dugmetom “snooze” ili prodiranjem svjetlosti kroz prozor?

Ako muku mučite s mršavljenjem i želite svaku pomoć koju možete dobiti, probajte odmah nakon buđenja provesti nešto vremena na otvorenom i uživati u suncu. Na taj ćete način smršavjeti, sugeriše najnovije američko istraživanje.

Stručnjaci Medicinskog fakulteta Feinberg Sveučilišta Northwestern zatražili su 54 ispitanika, prosječne starosti 30 godina, da nose monitor oko potiljka koji je mjerio njihovu izloženost jutarnjim zrakama sunca. Isto tako, ispitanici su vodili dnevnik prehrane sedam dana za redom, u koji su bilježili koliko su kalorija taj dan konzumirali. Ustanovljeno je da su osobe koje su provodile više vremena na jutarnjem suncu imale niži indeks tjelesne mase, nezavisno od nivoa svoje aktivnosti tokom dana, dobi ili kalorijskom unosu.

Stručnjaci tvrde da je izlaganje ranojutarnjem suncu, za razliku onom kasnije po danu, impuls s kojim se naš unutrašnji bioritam sinhronizuje. To olakšava stvaranje rutine spavanja, što pomaže efikasnijem  funkcionisanju metabolizma. Naravno, što je metabolizam brži, to i lakše gubimo suvišne kilograme. Kao drugi razlog, istraživači navode kvalitet jutarnje svjetlosti: ona je jača nego popodnevno svjetlo jer sadrži više plave svjetlosti. Upravo ove plave zrake imaju najjači utjecaj na naš bioritam.

Studija je objavljena u časopisu PLOS ONE.

Koliko je vremena potrebno? Probajte svoju jutarnju kafu popiti na balkonu ili terasi: dovoljno je 20 do 30 minuta sunčevih zraka između 8 sati ujutro i podneva. Najbolje od svega: taman je toliko vremena dovoljno da bi naše tijelo sintetizovalo vitamin D iz sunčevih zraka! /ordinacija/

PODIJELI