Kako je porodica iz Srbije otkrila svjetsku aferu o matičnim ćelijama

0
363
Petakovići su imali nadu da će svoju sedmogodišnju kćerku koja ima autizam izliječiti matičnim ćelijama koje su uzete po njenom rođenju. Međutim, stvari počinju da se komplikuju na putu od Švajcarske banke do klinike u Americi gdje je trebao da se počne sa terapijom, kada su roditelji ustanovili da su matične ćelije uništene.

Tako je bračni par iz Srbije i otkrio aferu “Krio sejv” koja je potresla roditelje kako u Srbiji, tako i širom Evrope, s obzorim na to da je ova kompanija poznata u cijelom svijetu i da su joj mnogi roditelji povjerili matične ćelije na čuvanje.

Gostujući u Јutarnjem programu TV Prve, Rastko Petaković ispričao je čitavu priču od trenutka kada su naručili svoje matične ćelije iz skladišta u Belgiji gdje su se čuvale.

Matične ćelije su, priča Petaković, iz Belgije prebačene u Ženevu i onda su poslate u Sjevernu Karolinu. Bile su poslate preko sertifikovane kurirske službe, i to je upravo bio problem.

Petakovići su utvrdili da je do tada bila praksa da se matične ćelije šalju uz pratioca, uz tehničko lice koje je neprekidno uz paket. Pratilac uz sebe ima kontejner i u slučaju bilo kakve promjene temperature, ili kvara, može da ih prebaci i tako omogući da bezbjedno stignu na odredište.

Ispostavilo se da je pakovanje bilo neispravno.

– Paket je propustio jedan let, pa potom drugi i čitav proces je trajao duže nego što je bilo potrebno. I zbog toga što je sam uređaj bio neispravan, matične ćelije su stigle na temperati od +15, a trebalo je da stignu na tempuraturi -150 – objasnio je Petaković.

Inače, Petaković je rekao da je u tom trenutku bila okončana klinička studija koja je odobrila korišćenje matičnih ćelija za tretman autizma, što je njima probudilo nadu.

Bezuspješno su pokušavali da kontaktiraju firmu “Krio sejv” i saznaju odgovore na mnoga pitanja, te su nakon mjesec dana Petakovići pokrenuli sopstvenu istragu.

– Pronašli smo ljude za koje smo mislili da mogu biti svjedoci u istrazi, ljude koji su raniji bili u upravi “Krio sejva” i one koji su u tom trenutku odgovorna lica. Nakon što smo im rekli da ćemo podnijeti krivične prijave protiv kompanije i usmjeriti ih ka njima, oni se odlučuju da sarađuju sa nama. Dobijamo njihove izjave i dokumentaciju koja nas je navela na pravi trag da podnesemo prijavu švajcarskim organima – navodi Petaković.

Klupko je počelo da se odmotava

Nakon podnesene prijave klupko počinje da se odmotava i poslije sprovedene višemjesečene istrage kompaniji “Krio sejv” je oduzeta licenca.

– Vjerujem da nisam prvi koji je otkrio ovu aferu, ali sam vjerovatno bio najuporniji. Kako smo saznavali informacije vezane za problem sa tom kompanijom ispostavilo se da je to javna tajna u čitavoj industriji. Mnogi znaju za to šta se dešava sa “Krio sejvom” i to je tema raznih konferencija, ali da niko ne radi nešto značajnije po tom pitanju – priča Petaković.

Švajcarska kompanija “Krio sejv”, kojoj je na hiljade roditelja iz regiona poverilo na čuvanje matične ćelije, izgubila je licencu za rad, pozatvarala većinu evropskih centara, a svoje klijente ostavila uplašene i zabrinute. /Izvor. TV Prva/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here