Kako pripremiti auto za put u ljetnom periodu

0
1137

Mnogima putovanje autom predstavlja dio svakodnevice, jer odlaze na posao i vraćaju se kući upravo tim prevoznim sredstvom.

Priprema automobila za zimsku vožnju nešto je komplikovanija od ljetne pripreme jer podrazumijeva zimske gume, lance za gume i sličnu opremu.

Ipak, i za ljetnu vožnju vrijede neka pravila.

U slučaju putovanja potrebno je provjeriti ispravnost vozila. To uključuje provjeru nivoa ulja u motoru, stanje guma i pritisak u njima, količinu vode u rashladnom sistemu te tečnosti za pranje stakala.

Kako bi izbjegli vrućine, savjetuje se da se putuje noću ili u ranim jutarnjim satima.

Prije polaska na godišnji odmor, naročito do udaljenijih odredišta, vozači moraju prekontrolirati stanje osnovnih djelova automobila.

Idealnu i, prije svega, sigurnu vožnju obaviće tehnički ispravno vozilo i zdrav i odmoran vozač.

Važno je imati tečnosti, poput vode, čaja ili sokova i, za svaki slučaj, dovoljno hrane. Jednako tako, poželjan je i pun rezervoar goriva, a prije putovanja treba prekontrolisati vazduh u pneumaticima, da li imate ulja.

Umor se najčešće javlja nakon prevezenih 200 do 500 kilometara, zavisno po kakvom putu vozimo, najčešće između drugog i sedmog sata vožnje.

Potrebno je provjetravati vozilo, prije ili za vrijeme vožnje, ali ni sa tim ne treba pretjeravati-preporučljivo je da temperatura u vozilu bude pet stepeni niža nego napolju.

Prije polaska na put informišite se o vremenskim prilikama i stanju na putevima, kao i mogućim alternativnim pravcima.

Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uslovima na putu.

I za kraj podsjećamo kako je bez obzira gdje putujete važno pridržavati se saobraćajnih propisa, znakova.

U slučaju umora, slabosti ili nervoze na vrijeme se zaustavite, osvježite i odmorite, piše CDM.

Mnogi najčešće biraju upravo auto kao prevozno sredstvo za neka duža putovanja, na primjer za putovanja u inostranstvo ili na more. Zbog čestih gužvi na saobraćajnicama, ali i velikih temperatura ljeti, važno je da se vaše vozilo nalazi u dobrom stanju kako biste bezbjedno putovali.

PODIJELI