Kako suočiti dijete sa gubitkom kućnog ljubimca?

0
592

Gubitak kućnog ljubimca može veoma da pogodi djecu i jako je važno da mudro postupate u tim situacijama. Suočavanje sa gubitkom ljubimca teško pada svima, ali za djecu to može biti zaista srceparajuće.

S obzirom na to da djeca prolaze kroz različite faze u razumijevanju smrti, odgovarajuće objašnjenje treba da se temelji na njihovom uzrastu.

Djeca od 4 do 5 godina

Djeca ovog uzrasta mnogo maštaju i ono što vide u svojim mislima ili na TV-u misle da je realnost. S obzirom na to da još ne razumiju šta je to smrt, odnosno ne razumiju odnos uzroka i posljedice, morate im objasniti da gubitak ljubimca nije njihova krivica.

Nemojte se iznenaditi ako vam mališan bude svako veče postavljao ista pitanja o nestanku ljubimca, jer će ga ohrabriti i utješiti kad bude slušao odgovore. Veoma je važno da budete iskreni u svojim odgovorima. Recite da životinja više nije sa vama i da se više neće vratiti.

Izbegavajte da govorite da ljubimac spava, jer to može uznemiriti mališana, a može se i sam plašiti da zaspi.

Dijete od 5 do 10 godina

Definitivno je najbolje biti iskren sa djetetom, jer ga jednostavno ne možemo zaštititi od onoga što se dogodilo.

Odvojite malo vremena da zajedno napravite album sa svim fotografijama gdje se nalazi ljubimac. Ovaj ritual može pomoći u suočavanju sa gubitkom i na taj način će se oprostiti od kućnog ljubimca i kad god ga se sjeti moći će da pogleda drage fotografije.

Uzrast od 10 do 12 godina

Što su djeca starija, više razumiju, pa od mališana ovog uzrasta ništa ne treba kriti.

Najvjerovatnije vam djeca ovog uzrasta neće pokazati ono što osjećaju, čak i kada ih je veoma pogodio gubitak ljubimca.

Pratite njihovo ponašanje i ocjene. Nemojte insistirati, ali pokažite im da želite da razgovarate sa njima i da ih saslušate.

Ma koliko željeli da zaštitite mališane od svega ružnog, dijete treba da nauči da se nosi sa tugom, jer je i to važan dio odrastanja.

(bebac.com)

PODIJELI