Španovićeva rutinski do finala EP

0
671

Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović pobijedila je u kvalifikacijama skoka u dalj, te tako vizirala finale Evropskog finala u Berlinu.

Aktuelna evropska šampionka na taj način je potvrdila da spada u red favorita za zlato. Da li će ga odbraniti, saznaćemo u subotu naveče, kada je zakazana bitka za odličja. Početak je u 20.05 časova.

Ivana je kvalifikacije otvorila prestupom, da bi u drugoj seriji skočila 6,56 metara. To, međutim, nije bilo dovoljno za normu, pa je u trećoj seriji malo “pojačala” skok i sletjela na 6,84 metra. To je bio najbolji rezultat kvalifikacija.

Druga srpska uzdanica, mlada Milica Gardašević, debi na velikoj sceni nije uspjela da ukrasi finalom. Juniorska šampionka Evrope je ostvarila rezultat 6,26 metara, što joj je u konkurenciji 27 atletičarki bilo dovoljno za 23. mjesto. Da je Milica skočila u rangu svog najboljeg rezultata, 6,64 metra, u subotu bismo je gledali u finalu.

Normu za finale od 6,67 m ostvarilo je šest takmičarki. Pored Ivane, to je pošlo za rukom i Britanki Šari Proktor (6,75 metara), Malaiki Mihambo iz Njemačke (6,71), još jednoj Britanki Lorejn Ugen (6,70), Šveđanki Kadi Sanji (6,69) i Nastasji Mirončik-Ivanova iz Bjelorusije (6,68).

Preostalih šest mjesta popunile su Španjolka Huliet Itoja sa rezultatom 6,65 metara, zatim Marina Beh (Ukrajina, 6,64), Džezmin Sojers (Velika Britanija, 6,64), Ksenija Balta (Estonija, 6,63), Nektarija Panagi (Kipar, 6,62), Evelis Veiga (Portugal, 6,61).

PODIJELI