Kako urediti dom, šta treba uzeti u obzir

0
610
Kada poželimo da preuredimo dom ili da od nule dekorišemo novi prostor, nerijetko se rasplinemo na mnogo strana i na kraju ništa ne uradimo.

Dekorisanje novog doma ili preuređenje starog je maraton, ne sprint, poručuju dizajneri. U toj trci treba razmišljati o raznim stvarima, od podova, preko stolova, osvjetljenja, jastuka, fotografija, umjetničkih djela, namještaja za odlaganje. Ako je uređenje doma vaša novogodišnja želja, evo od čega treba da krenete.

Thumbnail

Izaberite stil – Prije nego što počnete da kupujete pojedinačne komade, prvo izaberite stil. Savremeni je dobar izbor kad su u pitanju mali prostori. Ima dosta sličnosti sa minimalizmom, jer je akcenat na malom broju kvalitetnih komada namještaja. Podrazumijeva jasne linije, metal i staklo umjesto drveta, a kad je riječ o bojama, u fokusu su bijela, crna i siva. Prelazni tip podrazumijeva spoj tradicionalnog i modernog i uklapa se u gotovo sve prostore, dajući toplinu modernim prostorima i svježinu starim. Određuju ga tamno drvo, kamen, tonovi crne i maslinastozelene. Namještaj ima ornamente i oblije linije nego moderni.

Soba po soba – Ako poželite sve da uradite odjednom, na dobrom ste putu da izgubite kompas. Gledajte koja soba vam je najvažnija i u kojoj provodite najviše vremena i od nje krenite. I ne mora sve da bude u istom stilu, ističu dekorateri. U redu je ako želite modernu dnevnu sobu, a spavaću sa tradicionalnim elementima. Jedino vodite računa da postoji nešto što povezuje sve prostorije – to može da bude boja ili detalji.

Thumbnail

Prvo najveći komad – Kad izaberete prostoriju, prvo krenite od najvećeg komada. Ako je u pitanju spavaća soba, to je krevet, ako je dnevna soba – ugaona garnitura, u trpezariji to je sto. Najveći komad obično je i najvažniji i najskuplji. Kvalitet je važan kad je u pitanju ovaj komad, pa tu ne štedite. Ali prvo izmjerite prostoriju i na osnovu tih dimenzija vidite kako će se svaki pojedinačni dio namještaja uklopiti u prostor što je posebno važno kada imate mali stan.

Boja – Jedan od najjeftinijih i najlakših načina da transformišete prostor je da ga obojite. Slobodno eksperimentišite i budite hrabri. Čak će i neutralne krem nijanse i tonovi sive napraviti više uticaja nego obična bijela. Ako vam se ne dopada, uvijek možete da ih prefarbate. Dekorateri savjetuju da jedan zid svjesno ofarbate u boju koja je za vaš ukus previše jaka. Tako ćete dobiti centralnu tačku, a kasnije možete nabaviti detalje u istom tonu, na primjer jastuke, zavjese…

PODIJELI