Nobelovka nominovala Ciprasa i Zaeva za Nobela za mir

0
299

Dobitnica Nobelove nagrade za mir 2015. godine, Uided Bušamaui, zvanično je nominovala grčkog i makedonskog premijera, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, za Nobelovu nagradu za mir.

Bušamaui je navela da je Sporazum iz Prespe, potpisan u junu prošle godine, model za mirno i konstruktivno rješenje spora između dvije susjedne zemlje koje može da služi za primjer Balkanu i širem regionu.

Ona je istakla da je Prespanski sporazum pokazao da su razgovori, pozitivna energija, odlučnost i osjećaj za dobrosusjedstvo ključni za rješavanje svih pitanja, bez obzira na “pritisak nacionalista sa bilo koje strane”.

Kako su prenijele grčka i makedonska agencija ANA i MIA, Bušamaui je o nominaciji obavijestila Zaeva.

Bušamaui je članica Nacionalnog kvarteta za dijalog u Tunisu, grupe koja je Nobela dobila za doprinos demokratizaciji nakon revolucije u toj zemlji 2011. godine.

Prijedlog da Cipras i Zaev budu nominovani za Nobelovu nagradu za mir za 2019. nedavno su podržali i lideri tri poslaničke grupe u Evropskom parlamentu.

Lider Progresivne alijanse socijalista i demokrata Udo Bulman, Ska Keler iz grupe Zeleni-Evropski slobodni savez i liderka Evropska ujedinjene ljevice – Nordijske zelene ljevice Gabi Zimer objasnili su u zajedničkom saopštenju da se Prespanskim sporazumom okončava dugogodišnji spor i unosi stabilnost u region zapadnog Balkana, prenijela je ANA.

Bulman, Keler i Zimer ocijenili su da je Prespanski sporazum, koji je ratifikovan u parlamentima obje zemlje, “model za mirno rješavanje međunarodnih problema kroz dijalog i međusobni kompromis”.

Oni su naglasili da su Zaev i Cipras imali “političku hrabrost” da insistiraju na sporazumu, uprkos protivljenju nacionalista.

Bulman, Keler i Zimer dodaju da zbog svih navedenih razloga podržavaju prijedlog dobitnice Nobelove nagrade za mir, Uided Bušamaui, da nominuje Ciprasa i Zaeva za Nobelovu nagradu za mir za 2019. godinu.

U decembru prošle godine objavljeno je da će Bušamaui predloziti grčkog i makedonskog premijera za Nobelovu nagradu za mir za narednu godinu, zbog postizanja Prespanskog sporazuma.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here