Kamp “Lipa” spreman da primi do 1.000 migranata

0
266

Kamp “Lipa” kod Bihaća spreman je za šatorski prihvat do 1.000 migranata i izbjeglica, saopšteno je iz Međunarodne ogranizacije za migracije.

Ovaj kamp sadrži svu potrebnu infrastrukturu kako bi korisnicima bile pružene osnovne humantarne potrebe u vidu smještaja, hrane, higijene, sanitarija i medicinske njege.

– Prateći inicijativu gradskih vlasti Bihaća i usljed potrebe da se uspostavi dodatni smještaj za migrante i izbjeglice koji su boravili u različitim tipovima neformalnog smještaja na nivou kantona, nakon pripremnih i građevinskih radova, uspostavljen je kamp “Lipa” za šatorski prihvat do 1.000 osoba – navedeno je u saopštenju.

Nakon inicijalnog finansiranja, koje je obezbijeđeno iz budžeta grada Bihaća, EU je, uz učešće USAID-a, pružila finansijsku pomoć u uspostavljanju izolacionog dijela kampa u kojem će migranti i izbjeglice, koji su prethodno bili bez medicinske njege, imati mogućnost ljekarskog pregleda, što je naročito bitno zbog trenutne situacije uzrokovane virusom korona.

Međunarodna organizacija za migracije i Danski savjet za izbjeglice sprovešće na lokaciji Lipa projektne aktivnosti u saradnji i prema dogovorenim mjerama sa Vladom Unsko-sanskog kantona, te u skladu sa odobrenim sredstvima EU i USAID-a, kao nastavak podrške lokalnim vlastima i stanovništvu ovog kantona.

Sredstva za projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” obezbijeđena su iz IPA fonda, a sprovodi ga IOM, u saradnji sa UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i DRC-om.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH poručio je ranije da je nedopustivo da na području srpskog sela Lipa kod Bihaća koje je okruženo selima u kojima žive Srbi bude formiran migrantski centar.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here