KAMPANJA “NITI JEDAN NEVEZAN POJAS”

0
738

Jedna od osnovnih mjera pasivne zaštite vozača i putnika u vozilima je upotreba sigurnosnih pojaseva uz naslone za glavu, vazdušne jastuke i dječija auto sjedišta.

Efikasnost sigurnosnih pojaseva dokazana je nizom naučno istraživačkih radova. Sigurnosni pojasevi ne utiču na broj saobraćajnih nezgoda, nego kao pasivan element bezbjednosti vozila mogu doprinijeti ublažavanju posljedica saobraćajnih nezgoda (smanjenje poginulih i povrijeđenih lica).

Sigurnosni pojasevi u slučaju saobraćajne nezgode imaju određeno dejstvo samo ukoliko se prethodno koriste. Odluka o upotrebi sigurnosnog pojasa zavisi od svijesti korisnika vozila (vozača i putnika u vozilima).

Cilj preventivne aktivnosti
Cilj provođenja kampanja „NITI 1 NEVEZAN POJAS“ je povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj, povećanjem upotrebe sigurnosnih pojaseva kod vozača i putnika u vozilu kao i dječijih auto sjedišta.

Kampanjom se utiče na promjenu stavova prema upotrebi sigurnosnih pojaseva i dječijih auto- sjedišta, te prenošenje poruke učesnicima u saobraćaju koliko je važno koristiti zaštitna sredstva. Realizacijom ove kampanje očekuje se povećanje upotrebe sigurnosnih pojaseva i dječijih auto sjedišta čime bi došlo do smanjenja broja nastradalih lica u saobraćajnim nezgodama i izmjene u strukturi povreda (značajno smanjenje težine povreda i manja smrtnost). Ovaj cilj može se dostići samo multidisciplinarnim pristupom, na prvom mjestu edukacijom učesnika u saobraćaju i primjenom preventivnih i represivnih mjera.

PODIJELI