KARANTINI NA GRANICI KLJUČNE MJERE U BORBI PROTIV VIRUSA

0
359

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je jedna od ključnih mjera u borbi protiv epidemije virusa korona karantinski sistem na granici, te izrazio nadu da će oni u narednih dan ili dva biti uspostavljeni i u Federaciji BiH.

“BiH je na različitim nivoima preduzimala mjere kako bi se zaštitili od virusa. Dobro zvuči ocjena Svjetske zdravstvene organizacije da je BiH preduzela dobre mjere, a to je učinjeno zahvaljujući koordinaciji koju smo obezbijedili. Mjere podrške treba da budu sinhronizovane od nivoa BiH do opština kako bi se znalo šta ko radi”, naglasio je Dodik.

On je dodao da će morati da vide na koji način kod Centralne banke BiH i na drugim mjestima odlučivanja na nivou BiH obezbijediti podršku mjerama za ekonomiju.

Dodik je istakao da ograničenje kretanja u Srpskoj nije policijski čas koji podrazumijeva mnogo strože mjere.

“Ovo je poziv na savjest i odgovornost ljudi da socijalnom distancom prekinemo širenje virusa. Pravi policijski čas podrazumijeva represiju, a ovdje nema represije. Nikoga silom ne primoravamo da bilo šta uradi. Ne smijemo olako popustiti sa mjerama, jer može da nam se desi italijanski scenario. Ovo nije završeno. Ne trebaju nam dodatne mjere, nego da ispoštujemo postojeće. Epidemiolozi će reći kada treba da ukinemo ove mjere i kada to kažu odmah ćemo to uraditi”, kaže Dodik.

Prema njegovim riječlima, dogovoreno je da policija neće postupati na osnovu uredbe o zabrani širenja dezinformacija i panike.

“U emisiji BN televizije se pojavio čovjek koji je rekao kad ćete jednog dana ubiti Dodika. Šta mu se desilo? Zar mislite da policija nije trebala da reaguje? Kažu da nas treba sve pobiti na trgu i šta se desilo? Ne dešava se ništa. Da ne bi bilo da policija nešto zloupotrebljava ona neće postupati po toj uredbi. Nikome neće faliti dlaka sa glave, ali ako građani prijave da su uznemireni policija nema šta drugo nego da dođe. Vi /BN televizija/ širite paniku već 10 godina i ništa vam ne fali. Poslujete, radite i smatram da je to vaše pravo, ali nemojte dalje ići”, istakao je Dodik.

Govoreći o podjeli novca od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, Dodik je istakao da to treba što prije riješiti.

“Ne smijemo dozvoliti da se dogodi da izgubimo sve i svi. Potreban je dodatni kompromis”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci poslije sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem i ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudinom Radončićem.

On je rekao da u okviru FBiH treba uvažiti opravdane zahtjeve hrvatske strane u vezi sa korištenjem tih sredstava.

Komentarišući činjenicu da sjednica Fiskalnog savjeta BiH na kojoj je trebalo da bude razmatrano ovo pitanje danas nije održana zbog izostanka jednog člana iz bošnjačkog naroda, Dodik je rekao da je to loše i da se treba pojavljivati na mjestima gdje se odlučuje.

“To nije dobra poruka. To još više usložnjava problem. Mi smo predlagali da raspodjela bude obavljena po omjeru 60:40 u korist FBiH jer je ovo krizni aranžman MMF-a, a ne redovni i MMF traži da se entiteti dogovore o tome. To bi bio fer dogovor koji bi omogućio da obje strane po pola procenta novca odvoje za Brčko distrikt”, poručio je Dodik.

On je dodao da dio kontingenta pomoći koja dolazi iz Turske treba da bude dodijeljen Graničnoj policiji BiH, jer Republika Srpske ima dovoljno maski i rukavica.

Dodik je poručio da ne treba odgoditi lokalne izbore jer za to nema razloga.
“Treba ih raspisati, pokušati ispoštovati zakonske rokove, a ukoliko dođe do ugrožavanja epidemiološke situacije imamo dovoljno vremena da početkom septembra dogovorimo eventualno prolongiranje izbora”, naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je Centralna izborna komisija /CIK/ BiH izabrana mimo zakona i da ona, kao ni Parlamentarna skupština BiH, nije ovlaštena da odlučuje o prolongiranju izbora.

“Izbori se provode po izbornim zakonima entiteta i samo ukoliko tu dođe do promjena može doći i do promjena izborne dinamike. CIK nije taj ko prolongira izbore, niti je faktor dogovora. Za promjene izbornog zakona u svim zemljama se najčešće se obezbjeđuje konsenzus učesnika izbora. Ovdje niko ne vodi razgovor, već se pokušava nešto nametnuti. CIK za nas nije legalan i legitiman i ne može biti ni sagovornik o ovom pitanju”, rekao je Dodik.

On je dodao da je ta tema nepotrebna u ovom vremenu, te da je saglasan sa Radončićem da sve političke teme treba ostaviti za kasnije.

“Ali neki su htjeli da to završe na brzinu kao što su navikli sa promjenom Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ili izborom CIK. Vjerujem da u FBiH ne razmišljaju sve političke partije na način kao što predlaže SDA da dođe do odgađanja izbora”, kaže Dodik.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here