Katolici proslavljaju Božić: Ponoćke održane širom BiH

0
704

Služenjem mise ponoćke je u crkvama širom Bosne i Hercegovine dočekan Božić, jedan od najvećih katoličkih praznika.

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodio je u Sarajevskoj katedrali Srca Isusova Božićno bdijenje – misu Ponoćku.

Vjernici slave rođenje Isusa Hrista, Sina Božijeg, pjevajući božićne pjesme i moleći se za zdravlje, mir i blagoslov.

Kardinal je pozvao sve katolike da Božić provedu u miru sa svojim bližnjima, kao i sve ljude drugih vjera da ovaj praznik proslave iz poštovanja. Poželio je da svi katolici istinski prožive radost Božića, a one druge pozvao da se raduju i iz poštovanja dožive ono što katolici vole i slave.

“Dok je oko nas tama, našim okupljanjem slavimo svjetlo – da nam da nadu u vječni život. Želimo imati otvoreno srce i da ne klonemo duhom – da shvatimo Bog je blizu”, rekao je kardinal Puljić.

Kardinal Puljić je naveo kako je simbolika Božića svjetlost Božija koja pomaže svim ljudima da se spase mraka i oslobode ropstva. Jer, nastavio je u propovjedi, nema goreg mraka nego kad čovjek izgubi ljubav, ostane napušten, zaboravljen.

U crkvi Svetog Ilije u Zenici je više stotina vjernika prisustvovalo misi Ponoćki. Osim u crkvi Svetog Ilije, misa Ponoćka za zeničke katolike održana je i u crkvi Svetog Josipa te crkvi Bezgrešnog začeća blažene djevice Marije.

Molitvama i obraćanjima vjernicima obilježen je rođendan Isusa Hrista. Kao i svake godine i ove godine akcent obraćanja vjernicima stavljen je na hrabrost i odvažnost za izazove svakodnevnice.

Misa Ponoćka kojom su vjernici katoličke vjeroispovijesti dočekali svoj najveći praznik Božić je služena u Franjevačkom samostanu “Sv. apostola Petra i Pavla” u Tuzli.

Misu je predvodio tuzlanski gvardijan fra Mario Divković koji je u propovijedi rekao da je Božić za vjernike onaj dan kada je Bog pokazao humanost i neshvatljivu ljubav prema čovjeku.

Rekao je i da božićna noć vjernike uči pravom stavu, koji omogućava istinski odnos s Bogom, ali i jednih s drugima, naglasivši da je potrebno mnogo više poniznosti i iskrenosti na svakom mjestu, počevši od porodice, preko radnih mjesta…
Nakon služenja svete mise, vjernici su međusobno jedni drugima čestitali najradosniji praznik te krenuli put svojih kuća kako bi radost Božića podijelili i sa svojim najmilijima.

I katolici u Hercegovini su posjetili brojne crkve kako bi prisustvovali misnom slavlju Ponoćki kojom se obilježava početak najvećeg katoličkog praznika Božića. U vjernicima potpuno ispunjenjoj Katedrali Marije Majke Crkve Ponoćku je predvodio biskup Ratko Perić.

“Život je ipak čudesan fenomen, gdje svako od nas nalazi sve što je potrebno za samoodržanje. Urođenom instiktu gladi nalazimo hranu, instiktu žeđi tražimo zemaljsko piće, zakonu održanja života odgovara moć rađanja. Suprotno strahu pružaju se razna osiguranja, intelektualnoj radoznalosti odgovara znanje, a sloboda se ogleda u mogućnosti izbora, pa i griješenja”, kazao je biskup Perić.
U župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Bihaću tradicionalnom misom Ponoćkom otpočela je proslava najradosnijeg katoličkog praznika.

Na misi se okupio veliki broj vjernika iz svih dijelova Bihaća, pa čak i drugih opština, koji su uz uz brojne molitve i pjesme obilježili dolazak Božića.
Božić je uz molitve i pjesmu dočekan i u ostalim gradovima Unsko-sanskog kantona, odnosno među katolicima u Sanskom Mostu, Ključu i Velikoj Kladuši.

(Klix)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here