Kazne lijek za teške riječi i uvrede poslanika

0
508

Javni i politički prostor odavno je zagađen neprikladnom retorikom, a tako će biti sve dok institucije ne počnu da rade svoj posao i dok se ne počnu kažnjavati oni koji javno vrijeđaju, kleveću i šovinističkim ispadima pokušavaju diskreditovati političke protivnike i neistomišljenike.

Ovo je stav stručnjaka koji su, komentarišući uvrede koje je Ilija Tamindžija, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, uputio svojoj kolegici iz PDP-a Jeleni Trivić, naglasili da su govor mržnje, jezik ulice i huškački govori postali svakodnevne pojave te da je problem što nema odgovornosti i sankcija. Tamindžija je rekao da je Trivićeva zaljubljena u svog partijskog kolegu Draška Stanivukovića. Prije Tamindžije sličan ispad imao je i Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a, koji je jednu od ministarki nazvao glupom, a uvredama je zasuo i poslanika SNSD-a Dušicu Šolaju.

“I one sankcije koje postoje ne primjenjuju se. Iako formalno postoje etički kodeksi komuniciranja i ponašanja u javnim institucijama, oni se ne poštuju. Isti slučaj je i u medijima, koji postavljaju jedinicu mjere javnog komuniciranja. Svakodnevno primjećujemo brojne seksističke ispade, kako novinara, raznih kolumnista, tako i javnih ličnosti. Političari nisu izuzeti iz ovog skupa. Rečenice koje je poslanik Tamindžija uputio kolegici Trivić ne odstupaju od retorike koja je veoma čvrsto zamijenila mjesto uljudnosti”, rekla je za “Nezavisne” Sanja Vlaisavljević, direktor Centra za kulturu dijaloga.

Ona naglašava da će onog trenutka kada neko bude kažnjen za neprimjerenu retoriku uobičajena praksa vrijeđanja i klevete biti zaustavljena.

Ono što je problem jeste i to da se u prostorijama parlamenata od lokalnih do nivoa BiH sve češće mogu čuti pogrdne riječi, vrijeđanje, omalovažavanja i šovinistički ispadi, ali da niko ne bude kažnjen za takvo ponašanje. Takođe, i reakcije na neprimjerene govore i riječi traju svega nekoliko dana, nakon čega se čeka neki novi ispad i novo vrijeđanje i tako ukrug.

Tanja Topić, politički analitičar iz Banjaluke, rekla je da su institucije zakazale i da joj nije poznato da li se oglasio Gender centar Republike Srpske, što govori da se radi o političkom uticaju na te institucije.

“Imamo selektivan pristup i zbog toga stvari koje su strašne, nepojmljive i nekulturne postaju normalne i prihvatljive”, rekla je Topićeva za “Nezavisne” dodajući da se stalno mora upozoravati na neprimjerene govore, vrijeđanja i slično.

Kada je riječ o samom Gender centru, odnosno Centru za jednakost i ravnopravnost polova Republike Srpske, odgovara šturo, pozivajući se i citirajući određene članove Zakona o ravnopravnosti polova u BiH.

“Svjedoci smo da se godinama na zasjedanjima NS RS ženama obraća na način koji se može shvatiti kao diskriminacija po osnovu pola ili bračnog i porodičnog statusa. Pozivamo sve narodne poslanike u NS RS, kao i sve one koji participiraju u javnom i političkom životu, nosioce i predstavnike vlasti na svim nivoima u Republici Srpskoj, da se suzdrže od ovakvih i sličnih izjava. Ovakav vid neprimjerene komunikacije može kod šire javnosti stvoriti utisak da se ženama i muškarcima ne garantuju iste mogućnosti, koje su garantovane važećim zakonskim propisima”, saopštili su iz Gender centra Republike Srpske.

(Nezavisne)

PODIJELI