Kažnjavaju vlasnike prljavih automobila

0
924

Jedan grad čistim čine i čisti automobili. Sada je stigla kazna za one nesavjesne vozače koji ne vode brigu o svojim četvorotočkašima.

Upravo to su shvatili i gradski čelnici grada Nanđinga, koji su počeli da “čiste” imidž svog grada tako što su odlučili da prvo krenu od gradskih automobila, vjerujući da i oni doprinose utisku o jednom gradu.

Naime, gradski oci Nanđinga, koji se nalazi u provinciji Điangsu, objavili su saopštenje kojim obavještavaju vozače da će vlasnici prljavih vozila biti kažnjavani. U saopštenju su poručili da izgled njihovog vozila može negativno da utiče i na sam izgled grada, prenosi BBC.

Gradske vlasti su navele da će kazne biti različite, u zavisnosti od toga koji dio automobila je prljav. Naime, 100 juana (16 dolara) biće kazna ako su karoserija ili točkovi blatnjavi. Ova niža kazna ide uz upozorenje vlasniku automobila.

Više kazne su namijenjene onima čije su registarske tablice prljave, a najviše kazne su rezervisane za one kojima se guli boja sa automobila i one koji na automobilima imaju nedozvoljene reklame. Za njih će kazne biti čak i do 2.000 juana. Na sreću vozača, neće biti kažnjavani ako je zaprljanost automobila nastala usljed kiše ili snijega.

Implementacija novih pravila biće postepena i nastojaće da se svi vozači prvo dobro upoznaju s ovim pravilima. Liu Guožang iz gradskog komiteta Nanđinga kaže da neće biti riječ o drakonskim kaznama.

Ipak, nova pravila su naišla na protivljenje kineske javnosti, što se najbolje vidi iz komentara na društvenim mrežama;

“Zaista ne znam zašto bi bila vaša briga ako je moj automobil prljav”, pita se jedan korisnik kineske društvene mreže Veibo. I drugi nisu ništa blaži, pa nova pravila nazivaju “nonsensom”, dok se najveći dio Kineza pita kako to da ništa ne poduzimaju po pitanju prljavog vazduha./Nezavisne novine/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here