Kinezi prave megapolis u kojem će živjeti 130 miliona ljudi

0
620

Kinezi će napraviti megalopolis u kome će živjeti 130 miliona stanovnika i saobraćajno ga povezati tako da se sa kraja na kraj tog ogromnog grada može doći za jedan čas.

U sastav tog megalopolisa ušli bi gradovi Peking, Tianjin i dijelovi provincije Habei, kao i novi grad koji će uskoro početi da se gradi.

Riječ je o novom gradu u specijalnoj ekonomskoj zoni nazvanoj “Novo područje Xiongan”, koji bi trebalo da zauzima površinu tri puta veću od najvećeg grada u SAD, Njujorka.

Službene vladine agencije saopštavaju da će novi grad smanjiti pritisak na automobile preopterećenom Pekingu, u kojem živi 22 miliona stanovnika.

Nakon najave izgradnje novog grada, cijene nekretnina doslovno su se udvostručile u jednom danu, prenose lokalni mediji i svjetske agencije.

Interes za nekretnine bio je toliki da je kineska Vlada proglasila privremenu zabranu kupovine, iako to nije spriječilo ilegalne trgovce da i dalje mešetare.

Vlada je već odobrila 36 milijardi dolara za gradnju 1.100 kilometara novih željezničkih linija u tri godine, koje bi trebalo da čine osnovu transportnog sistema novog megalopolisa koji je nazvan Jing Jin Ji, a u koji će ući i Hingan kada bude napravljen.

Dugoročno je planirana izgradnja 24 gradske linije (do 2050. godine), a njih osam do 2020. godine. Cilj je da se sa bilo kojeg kraja budućeg grada na drugi kraj može doći u roku od sat vremena.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here