KIŠA DOBRODOŠLA ZA PRIPREMU ZEMLJIŠTA UOČI JESENJE SJETVE

0
1041

 

U drugoj polovini sedmice u Republici Srpskoj najavljuju se padavine koje će poboljšati vlažnost zemljišta što je važno za obradu, predsjetvenu pripremu i predstojeću jesenju sjetvu, navodi se u agrometeorološkoj prognozi.
U narednom periodu potrebne su nove padavine da bi se jesenja sjetva obavila u optimalnim uslovima i da bi se obezbijedilo dovoljno vlage za početne faze klijanja i nicanja, prvo uljane repice, a zatim ozimog ječma i pšenice.

Vremenske prilike u prvom dijelu sedmice odgovaraće za izvođenje radova u polju, a iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda navode da će četvrtak, petak, subotu i nedjelju karakterisati promjenljivo oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima.

Tokom četvrtka lokalno se očekuju i obilnije padavine.

Stručnjaci navode da je suvo i veoma toplo vrijeme protekle sedmice omogućilo berbu pristiglih poljoprivrednih kultura i obavljanje aktuelnih poslova u polju, ali je pogodovalo i pojavi biljnih štetočina.

Visoka dnevna temperatura vazduha i nedostatak padavina doveli su do smanjenja vlage u zemljištu, zbog čega će najavljene padavine u drugoj polovini nedjelje biti dobrodošle za poljoprivrednike. /Srna/.

PODIJELI