KIŠNO LJETO: Najava apokalipse ili je u pitanju eksperiment?

0
1668

Najkišovitiji jul u poslednjih 15 godina, a kiše će biti česte i u avgustu.

„Opet kiša”, vjerovatno su dvije najčešće izgovorene riječi ovog ljeta. Nije ni čudo kada vrijeme obara rekorde – ovo je najkišovitiji jul u posljednjih 15 godina, a da li je u Beogradu premašen maksimum prosječnih padavina u julu zabilježen 1999. godine od 262 litra po kvadratnom metru biće tek poznato: do juče prije podne u glavnom gradu pao je 251 litar kiše.

Nestabilno vrijeme, sa kišom, gradom i grmljavinom obilježiće najmanje prvih sedam dana avgusta, najavljuje za „Politiku” meteorolog Branko Sparavalo.

Nada da ćemo ipak ugledati sunce postoji – od 10. avgusta najavljuje se ljepše, ljetnje vrijeme, sa više sunčanih dana i temperaturama višim od 30 stepeni. Doduše, dugoročna prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda nije toliko utješna: po njoj kiša će pratiti Srbiju tokom cijelog avgusta. Ni svjetske prognoze se ne poklapaju, objašnjava Sparavalo razliku između dva predviđanja i dodaje da dugoročna prognoza, bez obzira na to čija je, obično nije precizna.

– Ovo leto jeste neuobičajeno, pre svega zbog rekordnih količina padavina naročito u Beogradu i Vršcu. Ali, ponekad mora da se desi i ovakvo ekstremno kišno leto, takve oscilacije u prirodi su sasvim uobičajene – ističe Sparavalo.

Činjenica je da je u posljednje tri decenije zabilježeno više rekorda u visokim temperaturama i padavinama u odnosu na 125 godina unazad. Da li je to dovoljan dokaz da se klima mijenja pitanje je koje ne muči samo običan svijet, već stvara razdor i među stručnjacima. Jedni smatraju da je sve ovo, pa i neuobičajene grmljavine i nezapamćene kiše, normalan proces u prirodi koji je ko zna koliko puta u prošlosti viđen, dok drugi, čije vizije naginju apokalipsi, upozoravaju da je promjena klime drastična i da će ovakvih ekstremnih pojava biti sve više. Naravno, tu su i zagovornici teorija zavjere koji smatraju da oblaci iznad Srbije i cijelog Balkana nisu slučajno tu gdje jesu, ali i da smo mi žrtve eksperimenata koji se obavljaju pomoću HAARP sistema.

Bez obzira na to ko je u pravu, činjenica je da je ovo ljeto prisjelo mnogima, naročito onima koji su krenuli put mora, ali i planina i banja na odmor. Sigurno se, dok more gledaju kroz slapove kiše koja udara u prozor iznajmljenih i hotelskih soba pitaju zbog čega su dali ogromne pare na ljetovanje po ovakvom vremenu.

Kiše i u avgustu

Do 4. avgusta biće toplije i uglavnom suvo vrijeme. Jutarnje temperature biće od 18 do 21 stepen, a najviše dnevne od 28 do 33 stepena. Od 5. do 17. avgusta održavaće se prosječno toplo, ali nestabilno vrijeme sa češćom pojavom kiše. Jutarnje temperature kretaće se od 17 do 20 stepeni, a najviše dnevne od 26 do 31 stepen. Oko 6. i 17. avgusta moguće su i vremenske nepogode praćene gradom, olujnim vetrom i obilnim padavinama.

Do kraja avgusta predviđa se prosječno toplo i uglavnom suvo vrijeme. Jutarnje temperature biće od 16 do 19 stepeni, a najviše dnevne od 25 do 31 stepen, krajem avgusta od 22 do 25 stepeni. /b92/

PODIJELI