Klokić: Strategijom se štite nadležnosti Srpske u poslovnom okruženju

0
319
Prijedlogom strategije infrastrukture kvaliteta proizvoda i usluga u Republici Srpskoj za period 2019-2023. godine štite se nadležnosti Republike Srpske u poslovnom okruženju, rekao je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Prijedlog ove strategije, Klokić je rekao da će utvrđivanje jasnih nadležnosti i planova pravnog i institucionalnog uređenja i jačanje ove oblasti u Republici Srpskoj olakšati zastupanje stavova nadležnih institucija Srpske prilikom izrade programa usklađivanja zakonodavstva u BiH sa zakonodavstvom EU.

Klokić je rekao da je infrastruktura kvaliteta jedan od najznačajnijih dokumenata poslovnog okruženja, čiji je najvažniji zadatak pružanja usluga privrednicima.

Prema njegovim riječima, infrastruktura kvaliteta pruža usluge privrednicima u oblastima standardizacije, metrologije, laboratorijskih ispitivanja i sertifikacije, akreditacije, tehničkih zahtjeva za proizvode i nadzora nad tržištem.

Klokić je podsjetio da izrada strateškog okvira za oblast infrastrukture kvaliteta u BiH obaveza je koja proizilazi iz procesa evropskih integracija i navedena je u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Prijedlog ove strategije je razmotren u parlamentu Republike Srpske bez skupštinske rasprave o ovom dokumentu.

PODIJELI