Odbijena žalba: Kapetan Dragan ostaje u zatvoru

0
417
Vrhovni sud Hrvatske odbio je žalbu Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, protiv rješenja Županijskog suda u Varaždinu o odbijanju njegovog prijedloga za uslovni otpust.

Vrhovni sud je u obrazloženju, objavljenom danas na sajtu suda, naveo da žalba nije osnovana, zbog čega će kapetan Dragan nastaviti da izdržava zatvorsku kaznu.

U obrazloženju je navedeno da bitne odredbe krivičnog postupka na koje je ukazao podnosilac žalbe nisu ostvarene, zbog čega je njegova žalba neosnovana.

Vasiljković je početkom septembra podnio molbu za uslovno puštanje iz hrvatskog zatvora u Lepoglavi, gdje izdržava kaznu od 13,5 zatvora zbog navodnih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.

Županijski sud u Varaždinu odbio je tu molbu i ocijenio da nisu ispunjeni uslovi, bez obzira na to što je do sada neosuđivan i što se protiv njega ne vode drugi krivični postupci.

S obzirom na činjenicu da mu je u vrijeme izdržavanja kazne uračunato osam godina i devet mjeseci, koliko je proveo u ekstradicionom zatvoru u Australiji, kao i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, Vasiljković je do sada u zatvoru bio 13 godina, pa su stečeni formalni uslovi za puštanje na slobodu.

Kazna bi Vasiljkoviću trebalo da istekne u martu 2020. godine.

Ovo je bio drugi zahtjev za uslovno puštanje Dragana Vasiljkovića, a prvi je odbijen u novembru prošle godine.

PODIJELI