KO DOBRO SPAVA – MANJE GA BOLI

0
582

 

LJudi koji spavaju nekvalitetno i malo imaju veće šanse da dobiju hroničan bol i pokvare fizičko zdravlje, upozoravaju britanski naučnici.
Pogoršanje kvaliteta i dužine sna vremenom dovodi do dvostrukog ili trostrukog povećanja problema sa bolovima.

“Spavanje i bolovi dva su najveća zdravstvena problema današnjeg društva”, ističe šef istraživanja Ester Efolili sa Univerziteta Varvik u Koventriju.

Poznato je da bol ometa san, našpominje ona, a novo istraživanje pokazuje da je “efekat sna na bol često veći nego bolova na san”.

Poremećaji spavanja doprinose problemima u procesu u kojem se osoba nosi sa bolovima.

Naučnici su proučili 16 istraživanja koja obuhvataju više od 60.000 odraslih osoba iz deset zemalja.

Tim istraživanjima, naučnici su nastojali da utvrde kakav je san ispitanika bio na početku istraživanja i kakvi su bili dugoročni uticaji promjene kvaliteta sna na bol, imunitet i fizičko zdravlje.

Polovina ispitanika praćena je najmanje četiri i po godine.

Sveukupno, pogoršanje kvaliteta i trajanja sna rezultiralo je poremećenim odgovorom tijela na bakterije i viruse, bilo je više upala, nivo hormona kortizola bio je viši, kao i nivoi drugih biomarkera povezanih sa bolom, umorom i lošijim zdravljem.

Pojava nesanice udvostručila je rizik od poremećaja hroničnog bola i problema nakon preloma kukova, navodi se u studiji objaljenoj u časopisu “Slip medisin”.

Pogoršanje kvaliteta sna takođe je bilo povezano sa osjećajem pogoršanog fizičkog zdravlja.

U isto vrijeme, naučnici nisu otkrili nikakve veze između boljeg sna i smanjivanja bolova ili artritisa, iako su otkrili da je poboljšanje kvaliteta sna povezanom sa boljim fizičkim zdravljem.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here