Ko je Leopoldo Lopez – salonski revolucionar ili ljevičar veći od Madura

0
110

Ko je bogati i harizmatični Leopolodo Lopez, čovjek koji stoji iza svih pobuna protiv vlasti u Venecueli u posljednjih 15 godina.

Lopezov bijeg je kulminacija sloma konačnog pokušaja Huana Gvaida da otme vlast Nikolasu Maduru, a još uvijek nije kraj, jer je teško povjerovati da će Maduro ostaviti Lopeza na miru.

Rušio je i Čaveza

Tvrdolinijaški vođa opozicije osuđen je na 13 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za nemire 2014. godine u kojima su stradale 43 osobe. Nakon što je Lopez odslužio oko tri godine, kazna mu je preinačena u kućni pritvor, iz kojeg je prije pet dana pobjegao uz pomoć odmetnutih agenata SEBIN-a, venecuelske tajne službe.

To je svojim poslom platio šef Kristofer Figueroa kojeg je Maduro smjsta smijenio.

Kako bi barem malo olakšao situaciju, Leopoldo Lopez izašao je s tvrdnjom da se u kućnom pritvoru nalazio s vojnim zapovjednicima, generalima, predstavnicima različitih vidova vojnih snaga i policije. No, jedino što je uspio je da dodijeli ulogu u neuspjelom puču protiv Madura – Španiji.

Lopez je u sukobu s venecuelskim vlastima već 15 godina, dakle još dok je na vlasti bio Hugo Čavez.

Po svemu sudeći, riječ je o jednom tradicionalističkom, gotovo kastinskom sukobu.

Lopez potiče iz ugledne porodice koja je dala nekoliko ministara. Pa i prvi predsjednik države, bio je Lopezov čukundeda Kristobal Mendoza.

Ima još! Leopoldo Lopez je praprapranećak samoga Simona Bolivara, po čemu je jedan od rijetkih živih potomaka znamenitog južnoameričkog borca za slobodu, zaslužnog i za osnivanje Venecuele, uz još nekoliko država koje su se otcijepile od španskog carstva u 19. vijeku.

Lopez je školovan u Americi gdje je, između ostalog, završio Kennedy School of Govermment na Univerzitetu Harvard, bio je i na visokoj poziciji u državnoj naftnoj kompaniji Petroleos de Venezuela, a predavao je institucionalnu ekonomiju na Universidad Catolica Andres Bello, privatnom univerzitetu u Venecueli.

Ono što je kod Leopolda Lopeza pogotovo zanimljivo je da je on – teški ljevičar. Njegova Voluntad Popular od 2014. godine je članica Socijalističke internacionale. Osnovao ju je dok je bio gradonačelnik Chacaa. Po svemu je možda i više nego adekvatan vođa za naftom bogatu zemlju. Jedna je od njegovih zapamćenih rečenica: “Rođen sam s puno privilegija u zemlji s puno nejednakosti.”

Pobjegao u ambasadu

Već je u to vrijeme došao u sukob s venecuelanskom (lijevom) vlašću, što je kulminiralo do pokušaja državnog udara 2002. godine.

Retorikom kojom je upozoravao na manjkavosti Čavezove vlasti u odnosu prema svojim građanima, a onda i zbog fizičkih pa i oružanih napada, Lopez je izgleda stekao veliku popularnost u Venecueli.

Ipak, čini se kako mu ta popularnost nije bila dovoljna da puč sprovede do kraja.

Sada je u milosti i nemilosti novog/starog španskog premijera Pedra Sančeza koji, barem zasad, ne pokazuje volju da Lopeza izruči, piše Zoran Vitas za Večernji list.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here