Koje su fobije horoskopskih znakova?

0
1430

Vjerovatno je da ne postoji osoba koja nije razvila manji ili veći strah od neke stvari, kao što su visina, javni nastup, pauci, zatvoren prostor i slično.

Svaki čovjek u prosjeku ima oko desetak fobija koje nisu kod svih jednako izražene. Tako su, na primer, Strijelci često klaustrofobičari, Jarci hipohondri, a Lavovi se boje insekata.

Fobije

Riječ phobos na grčkom znači strah ili bijeg. Fobije se odnose na iracionalne, pretjerane, nerealne i nekontrolirane strahove koji pokreću određeni predmeti, aktivnosti ili situacije.

 

Fobije karakteriziraju tri faktora:

1. osjećaj straha ne popušta tijekom dužeg vremenskog perioda

2. strah je neopravdan

3. fobija uvijek tjera osobu da iz sve snage, po svaku cijenu, izbjegne situaciju, objekt ili aktivnost koja joj izaziva strah

Ukoliko ste se ikad pitali koje strahove imaju Jarčevi, zbog čega ne mogu spavati Bikovi, a šta potpuno izluđuje Ovnove i Škorpione, saznaćete u ovom članku.

Ovan ima strah od sjedenja

Ovnovi, kao najaktivniji od svih pripadnika horoskopa, skloni su neobičnom strahu –katisofobijistrahu od sjedenja. Nije stvar u tome da ne mogu sjesti i odmoriti se, ali ako to potraje, postaće nervozni. Još jedna česta fobija je i klaustrofobija, kao i strah od nemoći, tj. ideje da su ovisni o tuđoj pomoći i da nemaju kontrolu nad svojim životom.

Bik se boji promjena

Za Bikove se često kaže da su najletargičniji od svih znakova. Vole udobnost i luksuz, što često može prijeći i u lijenost. Njihovi najveći strahovi su kinetofobija ili strah od kretanja, tetropofobija ili strah od promjena, kao i strah od besparice.

Blizanci imaju strah od uboda

Blizanci su radoznali, hiperaktivni ljudi koji se zbog svoje dualne prirode često nalaze pred zidom zbog straha od donošenja odluka, a nije im strana ni tripanofobija, strah od uboda.

Rak se boji otvorenih prostora

Pripadnici ovog znaka, zbog svoje senzibilne prirode, imaju najviše fobija. Neke od njih suagorafobija, strah od otvorenih prostora, pantofobija ili strah od teških bolesti, kao i paničan strah od samoće.

Lav strahuje od neuspjeha

Lav je, uprkos svojoj strasti i moći, takođe znak kog često pogađa entofobija, strah od insekata, a zbog snažnog ega i aticifobija, strah od neuspjeha.

Devica ima ataksofobiju

Devica je organizovana i praktična, pa često razvija ataksofobiju, strah od nereda. Nije im strana ni mizofobija, strah od prljavštine. Naravno, težnja ka savršenstvu pogoduje i razvoju hipohondrije.

Vaga se boji samoće

Vaga je društveno biće, tako da je normalno da ih proganja autofobija, strah od samoće i izolacije. Nije im strana ni ofidofobija, strah od reptila, a njihova estetska duša sklona je i strahu od starenja.

Škorpija ima strah od ismijavanja

Škorpije mogu da razviju katagelofobiju, što je strah od ismijevanja. A želja za kontrolom svega oko sebe pogoduje i strahu od bespomoćnosti.

Strelac ima strah od zatvorenog prostora

Strelac voli kretanje i avanturu, što je odlična podloga za razvoj klaustrofobije, straha od zatvorenog prostora. Taj strah se kasnije širi i na strah od gubitka uticaja na život i gubitka slobode.

Jarac se boji gubitka novca i posla

Jarac je kontrolor nad apsolutno svim, pa i svog zdravlja, što često izaziva hipohondriju. Takođe, Jarčevima nije strano ni da strahuju od samoće, kao i od gubitka posla ili novca.

Vodolija ne može preuzeti odgovornost

Vodolija jednostavno ne može da preuzme odgovornost, toga se plaši na svim nivoima, od poslovnih pa sve do bračnih odgovornosti.


Ribe imaju glasofobiju

U horoskopu, ribe su najveći sanjari. Nešto što ih najviše plaši je odbijanje drugih osoba, ali i odlazak voljenih. Takođe, često razviju i strah od javnog nastupa ili, drugim rečima, glasofobiju./Portalmladi/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here