Koji pametne telefone najviše kupuju Srbi ?

0
741

Iako je broj kosinika iPhone-a u Srbiji u stalnom porastu, neprikosnoveni kralj tržišta je definitivno operativni sistem Andorid.

Ipak, i među Androidima postoje velike razlike u funkcijama i vrijednosti samog telefona, a za koje se to modele građani Srbije najviše opredeljuju saznajte u tekstu.

“Na naše tržište iPhone je ušao u oktobru 2014. godine. S obzirom na činjenicu da prije toga nismo imali zvanične kanale prodaje iPhone uređaja, inicijalni rast je bio veliki, ali ne i toliki da ugrozi primat uređaja na Androidu. Korišćenje iOS u odnosu na Android je prilično konstantan i u skladu sa svjetskim trendovima i negdje je u prosjeku 20% prema 80% u korist Android platforme“, kažu iz Telenora za B92.

U MTS-u se slažu da je prodaja iPhone uređaja u konstantnom porastu, ali da i dalje postoje korisnici koji se teže opredeljuju za prelazak na drugi operativni sistem, pa je Andorid i dalje primarni operativni sistem i kod njihovih korisnika.

Kada govorimo o najprodavanijim modelima VIP ističe da prednjače smarfoni kompanije Samsung i to modeli J serije. Na drugom mjestu nalaze se uređaji kompanije Huawei. A šta je sa Apple-om?

“Apple uređaji uvek izazivaju veliko interesovanje, a što se modela koji je trenutno najprodavaniji tiče, to je iPhone 7. Vjerujemo da će i njegov nasljednik, iPhone 8 biti popularan među našim korisnicima, naročito ako imamo u vidu da u Vipu uz kupovinu iPhone 8 ili 8 Plus, u NEO tarifi, dobijaju 2GB za surf u romingu, koje mogu iskoristiti u narednih 24 mjeseca, u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Kini“, rekli su  u VIP-u.

Što se korisnika MTS-a tiče, najveći procenat kupuje aparate srednje klase cijenovnog ranga od 25.000 do 35.000 dinara u okviru postpejd paketa tražeći najbolji način da spoje pristupačnu cenu sa što boljim performansama. S druge strane, u VIP se korisnici sve više odlučuju za uređaje koji podržavaju LTE tehnologiju, a trenutno je trećina takvih telefona u njihovoj bazi i procenat konstantno raste. U Telenoru pak, korisnici prvenstveno gledaju odnos cijene i kvaliteta pri čemu se i sam operater trudi da im izađe u susret.

“Naši korisnici biraju uređaje koji će odgovoriti na njihove potrebe i biti u cjenovnom rangu koji odgovara njihovim mogućnostima. Trudimo se da, kroz različite modele plaćanja, omogućimo našim korinicima da dođu do željenih modela koji će odgovoriti njihovim potrebama. Telenor u svojoj ponudi ima uređaje sa bazičnim funkcionalnostima, ali i trenutno najnaprednije uređaje na globalnom nivou, poput Samsung Note 8, iPhone 8 i 8Plus, iPhone X.“, rekli su  iz Telenora.

(B92)

PODIJELI