Koliko su bezbjedni desetak godina stari automobili? VIDEO

0
532

Norme agencija za sigurnost u saobraćaju su iz godine u godinu sve zahtijevnije, novi automobili su prepuni bezbjednosnih sistema, ali koliko su sigurna polovna vozila kojih je najviše na putevima?

Ne brinemo se mi za najnovije modele koji ispunjavaju brojne testove sudara, ali učesnici u saobraćaju su najugroženiji zbog starijih automobila.

Zbog toga su Šveđanin Vilagarnas Riksforbund testirali dva popularna automobila stara desetak godina, Volkswagen Golf pete generacije i Mazdu 6 prve. Oba modela su se proizvodila u periodu 2004-2008. godine.

Šveđani su podesili parametre testiranja izvornim EuroNCAP standardima te su izveli test frontalnog nalijetanja na prepreku pri brzini 64 km/h, te simulaciju bočnog sudara. Oba automobila postigla su slabiji rezultat.

Mazda je dobila 18 bodova, odnosno tri EuroNCAP zvjezdice, za razliku od 26 bodova i četiri zvjezdice prije 14 godina. Posebno brine zakretanje vozačeve pozicije te nalijetanje lutkine glave na B stub.

Golf je prošao značajno bolje, bio je za svega jedan bod od izvornog testiranja. Nova “petica” je imala pet zvjezdica 2014, a 14 godina stariji primjrrak bi osvojio četiri.

S obzirom da je prosječni vijek automobila na našim putevima oko 15 godina, a da su mnogi od njih daleko ispod standarda Mazde i Golfa, ne bi trebalo da nas pretjerano čude poražavajuće činjenice o saobraćajnim nesrećama na našim putevima.

(b92)

PODIJELI