Kompanija “Alumina” ističe da je pitanje litvanskih potraživanja završeno

0
301

Menadžment kompanije “Alumina” iz Zvornika saopštio je da je pitanje litvanskih potraživanja pravno završeno.

– Ovo je najviši interes i pobjeda Republike Srpske – piše u saopštenju u kojem menadžment “Alumine” demantuje tekst objavljen na portalu “Kapital” pod nazivom “Zeleno svjetlo za izvršenje nad `Aluminom`”, kojim se implicira postojanje legaliteta u pogledu kontroverznih potraživanja i postupka koje vodi litvanska Ukio banka i fočanski “Pavgord” protiv “Alumine” i “Birča”.

Iz “Alumine” su naveli da su najviše pravosudne instance Republike Srpske koje se bave privrednim pravom dale svoj sud u ovom pogledu.

– Okružni privredni sud u Bijeljini je još u aprilu 2017. godine utvrdio da ova potraživanja ne postoje, što je 2018. godine potvrdio i Vrhovni sud Republike Srpska, odbijajući reviziju Ukio banke”, saopšteno je iz “Alumine”.

U saopštenju se navodi da svi drugi postupci koji se vode od interesne grupe koja zastupa litvansko potraživanje samo derogiraju ranije presude najviših pravosudnih instanci i uvode potpun nered i haotično stanje u pravosuđu.

– Shodno tome, navedeni medijski tekstovi ne oslikavaju pravno stanje stvari i kreirani su samo sa namjerom destabilizacije fabrike i istočnog dijela Republike Srpske, a i stvaranja privida legitimiteta kontroverznih litvanskih potraživanja – navodi se u saopštenju.

Iz “Alumine” apeluju na korektnost u medijskom izvještavanju.

– Tražimo da mediji u svom radu uzmu u obzir značaj `Alumine` za njene radnike i Republiku Srpsku, jer fabrika oštećena ranijim litvanskim nedjelima, nesavjesnim procesima koji i dalje traju, može trajno biti usporena u svom razvoju, što svakako nije u interesu građana Republike – dodaje se u saopštenju.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here