OTKRIVEN SPOMENIK JANKU SIBINJANINU

0
469

Spomenik Janku Sibinjanu na zemunskom Keju oslobođenja otkriven je danas u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Mađarske Janoša Adera.

Vučić je istakao da nema veće časti za Janka Sibinjanina od te da različiti narodi – Mađari, Vlasi, Srbi i Rumuni, kažu da je on njihov heroj, pojasnivši da zbog toga ovaj mađarski velikan u narodu ima više imena.

“U pravu su svi. Svako ime je tačno jer je Janjoš Hunadi dao sebe ovim prostorima. Niko nije dao toliko sebe za Evropu, a svoj zvezdani trenutak doživeo je baš ovde, u Beogradu, 1456. godine”, rekao je Vučić.

On je naveo da se danas i na katoličkim crkvama zvona oglašavaju tačno u podne, baš kao što su se po naredbi tadašnjeg pape oglašavala prije 563 godine, da bi se pomoglo Janjošu i Beogradu.

Vučić je istakao da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u istoriji.

“Mi danas živimo san Sibinjanin Janka ili Hunjadi Janjoša. Borimo se za zajedničke interese – interese srpskog i mađarskog naroda. Ovaj spomenik je večni dokaz prijateljstva Srbije i Mađarske”, rekao je Vučić.

Ader je ovom prilikom podsjetio da Srbi i danas uz gusle slave Janka Sibinjanina, ističući da ga slave svuda jer je “živ Sibinjanin koji je branio hrišćansku Evropu” i da živi njegovo djelo.

On je naveo da nisu slučajno odabrani simboli na spomeniku – krst i zvono, jer je Sibinjanin branio hrišćansku Evropu od Osmanlija, a zvono je značilo ujedinjenje svih u toj borbi.

“Nakon istorijske pobjede uslijedio je period mira i Turci 65 godina nisu pokušali da krenu ka Beogradu. Pobjedu su oglasila zvona crkava širom Evrope, a heroj hrišćanske Evrope se od života opraštao ovim riječima: `Bog me je više nagradio nego što sam zaslužio. On je vođa koji svog vojnika nije ostavio na cjedilu`”, podsjetio je Ader.

Na današnji dan prije 563 godine, vojska koju je predvodio Janjoš Hunjadi, poznatiji kao Sibinjanin Janko, pobijedila je otomansku vojsku na Kalemegdanu kod Sahat-kule.

Vojničku karijeru započeo je u službi despota Stefana Lazarevića, gdje se istakao kao najbolji vojnik, a, osim Srba, kao narodnog heroja slave ga i Mađari i Rumuni.

Tri nedjelje nakon pobjede nad Turcima, u okolini Beograda u kampu njegove vojske zavladala je epidemija kuge od koje je i sam obolio, a kasnije i umro.

Dobro poznati zemunski simbol, Kula na Gardošu ili Milenijumska kula i danas se u narodu naziva Kula Sibinjanin Janka.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here