Komšić: Susjedne zemlje unose nemir i destabilizaciju

0
236

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je na 74. sjednici Generalne skupštine UN da zemlje susjedi BiH pojedinim aktivnostima unose nemir i destabilizaciju u BiH s ciljem ostvarivanja njihovih političkih interesa.

“Time se unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u mojoj zemlji, što nije dobro, niti doprinosi razvijanju željenih međusobnih dobrosusjedskih odnosa”, naveo je Komšić obraćajući se na sjednici.

On je naveo da su za BiH bilateralni odnosi sa susjednim zemljama u samom vrhu prioriteta spoljne politike, na osnovnu čega bi trebalo proizaći stalno unapređenje saradnje, na temeljima zajedničkog interesa i načela ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Prema njegovim riječima, uz unutrašnje reforme BiH se fokusira i na jačanje regionalne saradnje, posebno kada je riječ o infrastrukturnim projektima, i to u sektoru komunikacija, transporta i energije, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Komšić je istakao da je BiH “pouzdan, ozbiljan i odlučan partner Ujedinjenim nacijama, EU i NATO-u”.

“Aktivnosti u vezi sa procesom evroatlantskih integracija u BiH, kao i usklađivanje društveno-političkog sistema BiH sa pravnom tekovinom EU su u centru političkih dešavanja u BiH”, dodao je on.

On je naveo da BiH, kao suverena zemlja, koja pridaje posebnu važnost mirovnim misijama, svoje učešće i posvećenost održanju mira najbolje iskazuje učešćem u mirovnim misijama UN i NATO-a.

Komšić je rekao, između ostalog, da BiH mora da obezbijedi ustavne reforme, kao i reforme različitih zakona, kojima se mora ispuniti evropski standard, a to je ravnopravnost svih građana BiH u svim aspektima života.

“Za tako nešto biće potrebno postići saglasnost domaćih političkih aktera, čime bi se otklonile prepreke za nastavak integracijskog procesa prema EU”, dodao je Komšić.

On je napomenuo da BiH ostvaruje punu saradnju sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, koji je preuzeo funkcije od Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, uključujući sudske funkcije, izvršenje sankcija, relokaciju oslobođenih pojedinaca, zaštitu žrtava i svjedoka.

“Vlasti BiH ostaju pri opredjeljenju da sve osobe osumnjičene za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije, moraju biti izvedene pred lice pravde”, rekao je Komšić.

BiH, kako je naveo, jača kapacitete u borbi protiv terorizma, međunarodnog kriminala i borbi protiv proizvodnje i trgovine drogama, kao i trgovine ljudima u okviru migracijskih kretanja, te najoštrije osuđuje nasilni ekstremizam i terorizam u svim oblicima.

On je, između ostalog, rekao da je BiH principijelnog stava da su zaštita civila, poštivanje ljudskih prava i humanitarnog prava neophodan prioritet u međunarodnim odnosima i da je njena spoljna politika usmjerena u pravcu očuvanja i unapređenja trajnog mira i sigurnosti u svim dijelovima svijeta.

Prema njegovim riječima, BiH zastupa sve opšte stavove koji idu u pravcu zalaganja i podržavana svih realnih i djelotvornih ideja koje će voditi krajnjem cilju, a to je svijet bez nuklearnog naoružanja.

“BiH se izričito protivi pružanju bilo kakve podrške nedržavnim akterima i entitetima koji pokušavaju da razviju, pribave, proizvedu, posjeduju, transportuju, prenose ili koriste nuklearno, hemijsko ili biološko oružje i sredstva za njihovo prenošenje”, dodao je Komšić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here